Mazsike-tárlatvezetés az Ország Lili kiállításon a Nemzeti Galériában

A Magyar Nemzeti Galéria a modern magyar művészet egyik legjelentősebb és legkülönlegesebb alakjának, Ország Lili (1926–1978) festőművésznek a művész születése 90. évfordulója alkalmából „Árny a kövön” címmel nagyszabású életmű-kiállítást szervez.

„A falak bennem vannak” – mondta Ország Lili, s egész munkásságában egy szerzetes türelmével és megszállottságával örökítette meg belső világának minduntalan előtűnő falait.

Bár 1944 tavaszán a koncentrációs táborba tartó szerelvényről megmenekült, a félelem és szorongás addigra már örökre beleivódott a tudatába. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után ösztönösen kereste a „saját ügyét”, s rá is talált a falakra, mint témára. Ország Lili a magyar szürrealizmus történetének legkiemelkedőbb műveit alkotta meg az 1950-es évek közepén.

Igaz, hogy a nyugati klasszikusok hatottak rá, látásmódjának egyéni színezete mégis megkülönbözteti őt tőlük. A poklot megtapasztalva érthető, ha a feloldást a transzcendens irányában kereste. Utazásai során kolostorokban találkozott a szláv ikonok csodájával, melyek hatására ún. ikonos korszakában szakrális szimbólumokat festett.

1960 táján kezdett városalaprajzokat alkotni. 1966–1969 közt ún. írásos korszakát élte, melynek jellemzője a szürke, barna színvilág, a faldarabokon ókori világok feljegyzéseivel, rejtélyes héber betűkkel, írásjelekkel.

Utolsó periódusában nyomtatott áramkörök labirintusa jelenik meg a falakon. „Ez a labirintussorozat, amit festek, az én labirintusom. Ezen végig kell mennem, s úgy megyek végig, hogy megfestem. Borzalmas kín, de itt nem lehet megalkudni. Ezt be kell járni.” Ország Lili haláláig festette a sorozatot, míg utolsó, fekete képével szinte rázárult a labirintus kapuja.

A kiállítás több mint háromszáz művel mutatja be Ország Lili művészetét. Ezzel párhuzamosan hazai és külföldi alkotók műveivel párhuzamban szemlélteti a művész látásmódjának alakulását. A kiállítás különlegessége, hogy Ország Lili elképzelésének megfelelően felépük a Labirintut, és látható az ötvendarabos labirintus-sorozat is, mely eddig csupán egyszer volt látható, 1979-ben, Ország Lili emlékkiállításán.

 A kiállításra a Mazsike tárlatvezetéssel egybekötött múzeumlátogatást szervez.

Időpont: 2017. január 17., kedd, 15:00 óra.

Részvételi díj: a tárlatvezetés ingyenes, a belépőjegy egyénileg megváltandó.

A részvétel a férőhelyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötött. Előzetes regisztráció: mazsike@gmail.com

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!