Mazsike nyári kulturális utazás: Morvaország

A csehországi zsidóság említésekor legtöbbünknek Prága jut eszébe, a zsidó temető és a Gólem, a Régi-Új Zsinagóga és Kafka. Pedig a cseh korona országaiban sok más virágzó zsidó városka is volt, különösen a Magyarországgal határos morva földön.

Két nap, négy világörökség-színhely.

Mazsike morvaországi kirándulás, 2016.07.27-28.

Morvaországban a zsidók tartományi autonómiát élveztek. E városok nagyrészt fennmaradt zsidó negyedei, gyönyörű zsinagógái és temetőinek pompás sírkövei máig hirdetik a morvaországi zsidóság anyagi és szellemi gazdagságát, amely a magyar zsidóság szempontjából is jelentős szerepet játszott, minthogy a törökök 1686-os kiűzése után a magyarországi zsidó közösségek újjáépítésének egyik fontos forrása volt.
E vidék központját járjuk be a Mazsike 2016. július 27-28-án szervezett kétnapos túrája során.

Morvaországba vezető, két napos útunk első napján megállunk Pozsonyban, ahol rövid sétával elevenítjük fel az 1950-es években jórészt lebontott zsidó negyed emlékét. Déltájt érünk Brnóba (Brünn), ahol sétát teszünk az óvárosban, és felkeressük a város zsidó emlékeit.

A brno-i zsidó temető

A brno-i zsidó temető

Ezt követően a közeli Mikulov (Nikolsburg) felé vesszük az útirányt, ahol az éjszakát is töltjük. Másnap bejárjuk Mikulov zsidó negyedét és a várat, és felkeressük a zsidó temetőt.

Mikulov (Nikolsburg), Zsidó utca

Mikulov (Nikolsburg), Zsidó utca

Innen folytatjuk útunkat Třebíčbe (Trebitsch), ahol meglátogatjuk a bencés apátsági templomot, bejárjuk a szépen felújított zsidó negyed labirintusát, és látogatást teszünk a hegyoldalban fekvő reneszánsz-barokk zsidó temetőben.

Třebíč, zsinagóga

Třebíč, zsinagóga

A közeli Telč városka főterén ebédelünk, majd Bécsen keresztül az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Telč

Telč

RÉSZVÉTELI DÍJ:
48.000,- Ft/fő (2 ágyas elhelyezéssel). A részvételi díj 06.13-ig történő befizetése esetén, vagy Mazsike-tagoknak érvényes Mazsike-kártyával: 45.000,- Ft / fő
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA:
– útiköltség két napra, légkondicionált autóbusszal
– magyar nyelvű idegenvezető (Sajó Tamás)az út teljes időtartamára
– elhelyezés 2ágyas szobában, reggelivel
– (1 ágyas felár: a részvételi díjon felül 4.000,- Ft, azaz 52.000 Ft, Mazsike-kártyával 49.000,- Ft)
– egy ebéd
– belépők

A részvételi díj befizetésére munkanapokon 10:00-17:00 óra között a Mazsike irodájában (1065 Budapest, Révay utca 16.), vagy átutalással (az OTP Banknál vezetett bankszámlánk száma 11709002-20064275) van lehetőség. 

A kirándulás kellemes, sok sétát nem igénylő útvonalon vezet végig, tehát esetleges melegebb időben is teljesíthető, nem megterhelő.

Jelentkezés és további információ a mazsike@gmail.com e-mail-címen, vagy a 311-6665-ös telefonszámon kérhető.

Fedezzük fel együtt a világ kulturális kincseit! Tartson velünk Ön is!