Különleges botlatókövek elhelyezése Zalaegerszegen

Hat kő, hat név, egy emlékezet 

„Egy kő, egy név, egy emlékezet” – ez a mottója a Gunter Demnig német művész által életre hívott és lerakott Botlatóköveknek. A kölni művész réztáblába vési az elhurcoltak nevét, születésük, valamint meggyilkolásuk helyszínét és időpontját. Az így készült botlatókövet az áldozat utolsó – még szabad akaratából választott – lakhelyének bejárata előtt, egy betonhasábra rögzítve a járda betonjába illeszti.

A művész szándéka szerint a kövek nevükhöz híven rövid időre megállítják és – a személyes történetek felidézésével – emlékezésre, elgondolkodásra késztetik az arra járókat, a véletlenül „beléjük botlókat”. Sokak szerint jelképes temetés ez azok számára, akiknek nincs sírja, a botlatókő és a hozzá kapcsolódó betontömb pedig egy sajátos urna, rajta, benne az illető neve, és ezáltal személyes, egyedi emlékezete. A német művész mára több, mint 56.000 követ rakott le saját kezűleg Európa 22 országában. Gunther Demnig kezdeményezése mára a világ legnagyobb, decentrális emlékművévé vált.

A 2016. november 21-én, 13:00 órakor a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium előtt elhelyezésre kerülő botlatókövek szövege azonban eltér a megszokottól. A felavatásra kerülő köveket ugyanis nem az áldozatok utolsó lakóhelye előtt, hanem a Zrínyi Miklós Gimnáziumba járt és elhurcolt tanulók emlékére rakja le Zalaegerszeg Megyei jogú Város Önkormányzata, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség, valamint a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület.

A projekt a gimnázium egy korábbi tanulója, maga is Holokauszt-túlélő kezdeményezésére indult el. Jelenleg hat, volt tanulónak állítanak emléket a Gunter Demnig által készített, most felavatásra kerülő kövek.

Az avatáson köszöntő beszédet mond Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke, Vadvári Tibor, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város alpolgármestere, valamint Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke. Az avatáson az iskola tanulói is közreműködnek.

További információ: mazsike@gmail.com