Kaján Tibor születésnapi gratuláció

A karikatúra doyenje, a nekrológ-karikatúra atyja, Kaján Tibor ma 95 éves. Sok szeretettel gratulálunk!
1921. március 3-án, Kalász Tiborként született Miskolcon, majd egy túlságosan is jól sikerült, egyik tanáráról készült, iskolai karikatúra kapcsán ragadt rajta a „kaján” jelző. Később ez lett művészneve is. Úgy tartja, hogy a kajánság valamennyire illik a karikatúra műfajához, de személyisége semmiképpen nem az.

2_kajan_tibor_szilasik_7_02_2012Bár már kisgyerekkora óta szívesen rajzolt, a történelmi események miatt – 21 éves korában munkaszolgálatra viszik, ahol nehéz fizikai munkát végez, utat épít – csak aránylag későn, 24 éves korában kezdhette meg főiskolai tanulmányait. A főiskolán nagyszerű mesterek, többek között Berény Róbert, Kmetty János, Barcsay Jenő mellett tanult. 1945-ben a Lúdas Matyi egyik legfiatalabb alapító tagja. Később a Tükör című hetilap, majd az Új Tükör c. művészeti hetilap munkatársa. Ennek megszűnése után számos neves lapban (pl. Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Népszabadság, Hócipő) is rendszeresen publikált. Bár pontosan nem számolta még össze, de élete folyamán mintegy 4000 alkotást készített. Alkotásait közgyűjtemények is őrzik, többek között az Országos Széchenyi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a pécsi Képzőművészeti Gyűjtemény.

Ő hozta létre a nekrológ-karikatúra sajátos műfaját. Ennek keretében egy-egy, hozzá közel álló személyről annak halála után összefoglaló, mintegy emblémajellegű rajzot készít. Készített nekrológ-karikatúrát többek között Charles Chaplin, Einstein, Liszt Ferenc, Beethoven, Mándy Iván halála alkalmából is.

Számos díj, többek között a Munkácsy-díj, a Magyar Köztársaság Tisztikeresztje, a Hazám-díj és a Prima Primissma díj kitüntetettje.
Legutóbb 2015-ben jelent meg kötete: Királyhegyi Pál: Életem első kétszáz éve című élettörténetének illusztrációi Kaján Tibor tollából származnak. (Kiadta a K.u.K. kiadó, 2015)

„A vonalak csendesek, nincs bennük semmi tolakodó harsányság: humort nem lehet ordítva mondani. Szeretném munkáimat vonal gondolatoknak nevezni. Karikatúra annyiféle van, ahány nevetés létezik. Én a felismerés mosolyára pályázom.”
Mi pedig arra, hogy még sokáig köszönthessük őt egészségben, jókedvben!

Felhasznált források és képek forrása: wikipedia, Mészáros Márton interjúja (http://meszarosmartonblogja.hu/…/kajan-tibor-%E2%80%9Eharm…/)