“HREMZLI-MUFFIN” – Fűszeres Eszter receptje

“HREMZLI-MUFFIN”

Hagyományosan serpenyőben, olajban sül, van magyar, sőt tót neve is, ez ugyanis nem más, mint a lapcsánka. Szokás még sárgarépát is reszelni bele, vagy a közepébe sajtot sütni. Én most muffin formában sütöttem, így ugyanis kevesebb olaj kell hozzá, és talán gusztusosabb is. A hanukai ételek vagy olajban sülnek, ezzel is emlékezve az olaj csodájára, vagy tejes ételek, amivel Judit hőstettére emlékezünk. Judit úgy mentette meg szülővárosát Betuliánt, és az ott élő zsidókat, hogy elment az ellenséges táborba, ahol szépségével lenyűgözte a hadvezért Holoferneszt, aki a sátrába hívta. Itt Judit sós sajtot etetett vele, majd miután Holofernesz megszomjazott, borral leitatatta. Kihasználva a hadvezér részegségét, levágta a fejét, mire a megrettent sereg kihasználva futásnak eredt. A sajttal, tejföllel tálalt hremzli mind a két követelménynek eleget tesz, ugyanis olajban sül, de tejtermék is van benne.

Hozzávalók:

4 közepes krumpli

4 szál sárgarépa

1 nagy fej hagyma

1 bögre liszt

1 kk sütőpor

1 tojás

só, bors

olívaolaj

tejföl, sajt

A krumplit, répát, hagymát nagylyukú reszelőn lereszeltem, hozzáadtam a tojást, lisztet, sütőport, sót, borsot. A muffin forma aljába 1-1 kk olívaolajat öntöttem, és ráhalmoztam a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt sül meg. Lehet a sajtot egy kockában a közepébe nyomni, akkor nagyon szépen elolvad benne, és szoktam a tetejére fogpiszkálóval 1-1 olajbogyót tűzni, ezzel is az olaj csodájára emlékezni.

Forrás: http://fuszereslelek.nlcafe.hu/2007/11/12/hremzli_chanukkara/