Hírek a budavári eltemetett zsinagógáról

Purimhoz közeledve elsősorban jó híreket illik megosztani:

Akik évek óta követik a Budavári, Mátyás-korabeli eltemetett zsinagóga ügyét, azoknak egy új fejleményről számolhatunk be.

A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával Bánszky Szabolcs építész vezetésével megkezdődött Táncsics Mihály u. 23. sz. alatt a műszaki, építészeti és régészeti felmérés egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez. A tanulmány alapján az I. kerületi Önkormányzat elvégezteti az ásatásokat, hogy az eltemetett zsinagóga maradványai láthatók legyenek addig, amíg valamilyen végleges megoldást nem találunk a bemutatáshoz. Erről szól a Duna TV „Utódaink reménysége” című zsidó vallási műsorának legutóbbi adása, amelyet ITT osztunk meg (a 11. perc után következik a vonatkozó rész).

Elkészítettünk egy rövid online ismertető füzetet a zsinagógáról. Aki szeretne ebből nyomtatott változatot kapni, az írjon nekünk (info@mazsike.hu). Készül az angol nyelvű változat is. Részben a turisták számára, de abban a reményben is, hogy támogatókat tudunk találni a nem olcsónak ígérkező rekonstrukcióhoz.

Eltemetett Zsinagóga füzet