Filmvetítés a Csányi5-ben

Peter Scheiner a Felvidéken nőtt fel, hogy aztán a hetvenes években Svájcban kezdjen el zsidó múltjáról, szülőföldjéről reflektálva különböző dokumentumfilmeket készíteni. Ezekből válogatott az a vetítés 2018. március 7-én, mely egyúttal a Csányi 5 – Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár első közös szervezésű programja volt.

Az első film a szlovákiai Komárom zsidóságával foglalkozott, és azt a kérdést vetette fel, hogy milyen jövője lehet ennek a gazdag múltú városnak (Naive Träume – Eine jüdische Gemeinde trotz dem Untergang, Naiv álmok ?– A megszűnés ellen küzdő zsidó hitközség).  A vetítést követően élénk beszélgetés alakult ki a film szereplői: a komáromi zsidó hitközség tagjai, és a rendező között.

A második film, ha lehet, egy még megrendítőbb témával foglalkozott: Svájcban élő holokauszt-túlélőkkel. Az Ende der Erinnerung? –Az emlékezet vége? című munka végigköveti a Svájci Holokauszttúlélők Egyesületének történetét, egészen az ünnepélyes feloszlatásukig. A vetítést követően Szunyogh Szabolcs történész, elnökségi tag kérdezte az alkotót a film elkészítésének körülményeiről, motivációiról, és következő filmes terveiről.

A filmekről bővebben itt írtunk.

A rendezvény az IHRA (Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség) svájci elnökségének lezáró magyaroszági esemény volt, melyet jelenlétével tisztelt meg többek között Stubendek László polgármester, a komáromi zsidó hitközség elöljárói, és Takács Szabolcs, az IHRA magyarországi elnökségét 2016-ban koordináló államtitkár.