Örökölt Fájdalom filmklub – 1. rész

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel megismételjük a Virág Teréz Traumakutató Csoporttal közösen szervezett filmklubunk első vetítését.

 

1. rész: „Mély kútba tekinték…” (2002) Dokumentumfilm Virág Terézről Rendező: Mátis Lilla
Regisztrációhttps://forms.gle/oToXzo6Vw3iyxRuYA
Beugró: 1000 Ft
Időpont: 2023.03.09. 17.30
Helyszín: Mazsike klubhelyiség (1063. Munkácsy Mihály utca 25. fszt 3. kapucsengő: 3)
A film után beszélgetés, moderál: Szunyogh Szabolcs

Virág Teréz (1930–2000) pszichoanalitikus az 1980-as évektől figyelt fel a holokauszt trauma több generáción át tartó elnyúló hatására, amelyek akkor is kísértik a fiatalabb generációt, ha a családban nem beszéltek az átélt szörnyűségekről. Férjével ezért hozták létre a KÚT Alapítványt. Rendelőjébe azoknak nyújtott pszichoterápiás segítséget, akik bármilyen társadalmi traumatizáció – elsősorban a holokauszt – következtében sérültek.
A róla elnevezett kutatócsoportunk öt dokumentumfilmet mutat be, amelyek Virág Teréz munkásságáról és a holokauszt emlékezetről szólnak.
A sorozat további darabjai:
  • Lőrinc (1990) Dokumentumfilm egy 7 éves kisfiú pszichoterápiájáról. Rendező: Sipos András
  • Röppentyű (1991) Dokumentumfilm egy holokauszt-túlélő nagypapáról és családjáról. Rendező: Sipos András
  • Mert a lelkemben hordozom… (2013) Dokumentumfilm, amit még sehol sem vetítettek. A háború előtt Debrecenben működő Izraelita Hitközség Polgári Leányiskolájának tanulói 15 évesek voltak, amikor  családostul elhurcolták őket. Az 52 tagú osztályból 22-en tértek vissza a koncentrációs táborokból illetve maradtak életben a bujkálások során. Az ötven éves  találkozójukon a világ különböző pontjairól 14-en jelentek meg. Rendező: Mátis Lilla
  • Tomi háborúja (2019) Dokumentumfilm, amiben Solti Erzsébet, Nádudvari Zoltán, és Kárpáti György első generációs holokauszt túlélők, valamint Fröhlich Róbert országos főrabbi beszélnek. Rendező: Nagy Endre
A vetítések után a filmek szereplőivel és szakértőkkel beszélgetünk. A beszélgetéseket Szunyogh Szabolcs moderálja.
Mindenkit szeretettel várunk!