És nekem mi közöm ehhez? Sacha Batthyány szokatlan családtörténete a rohonci mészárlásról és az utódok felelősségének kérdéséről

b1459685.JPGA magyar származású Sacha Batthyány nagynénje (aki igazából nagyapja testvérének felesége volt) a II. világháború végének egyik legszörnyűbb náci bűntettébe keveredett bele. Néhány héttel a háború vége előtt Batthyány-Thyssen Margit grófnő mulatságot rendezett az ausztriai Rechnitzben (régi magyar nevén Rohoncon). Éjfél körül a vendégek elhagyták a kastélyt, és agyonlőtték a vasútállomáson a továbbszállításra várakozó 180 magyar zsidó munkaszolgálatost. Hogy pontosan mi történt azon az éjszakán, mindmáig tisztázatlan.

És neked, kérdezte Maxim Biller német író a szerzőt, mi közöd mindehhez?

Sacha Batthyány elkezdte keresni a választ Biller kérdésére. Kutatása elrepít a régi Magyarországra, a háború utáni Ausztriába, a mai Svájcba, a Gulag szibériai lágereibe, egy pipázó pszichoanalitikus díványára és egy auschwitzi túlélő Buenos Aires-i nappalijába. Útja során Batthyány felfedez egy titkot, és hirtelen máshogy kezdi látni családját és saját magát is.

Vajon az előttünk járó nemzedékek befolyással vannak arra, ahogyan élünk? Pedig milyen szilárdan hittük, hogy felvilágosultak és modernek vagyunk, és egyedül saját magunk döntjük el, milyenek legyünk.

Sacha Batthyány könyve jelen időben elbeszélt, szokatlan családtörténet, egy letűntnek hitt Közép-Európa panorámája, egyszersmind egy generáció pszichogramja.

„Kitűnően megírt könyv Rechnitzről és más családi poklokról, történelmi panoráma, amelyben összefonódik egy család története Közép-Európa történetével – és nem utolsó sorban nagyszerű esszé a múlt jelenvalóságáról” Der Spiegel

„Egy ifjú Batthyánynak egy szép napon szembe kell néznie családja történetével. Nem a dicsőséges fejezetekkel, hanem egy gyalázatossal. Nem futamodik meg. Utána megy. Soha nem látott embertani kincsekre lel, csupa olyasmire, amire nem számíthatott. Ehhez fogható nyílt, őszinte, megrázóan szép könyvet nem olvastam az utóbbi időben.”
Nádas Péter

„Sacha Batthyány nem vádol, nem hárít, nem vezekel és nem ítélkezik. De a családi fantomokkal való birkózás után egy háborús bűntett földerítésénél jóval messzebb ér el, mert van bátorsága a reflektorfényt önmagára irányítani. Sacha elvégezte a házi feladatát.”
Forgách András

A könyvbemutató 2016. szeptember 19-én, 19 órától lesz a Katona Sufnijában. A bemutatón a szerző is jelen lesz, beszélgetőtársa Al Ghaoui Hesna újságíró, közreműködik Mészáros Blanka és Kovács Lehel.

Sacha Batthyány könyve magyarul a Helikon gondozásában jelenik meg.

sacha_batthyanyA magyar származású Sacha Batthyány (szül. 1973) szociológiát tanult a Zürichi és a Madridi Egyetemen, előbb a Neue Zürcher Zeitungnál dolgozott szerkesztőként, majd 2010-től a Tages-Anzeiger magazinjánál. A Svájci Újságíró-iskola docense.  2015 óta Washingtonban él, onnét küldi a politikai és társadalmi életről szóló tudósításait a Süddeutsche Zeitungnak.

További információ:

http://www.helikon.hu/termek/ismeretterjesztes/es-nekem-mi-kozom-ehhez/2029/