Erbstein Ernő, az elfeledett futballhős – Könyvbemutató

Erbstein Ernő, az elfeledett futballhős. Tündöklés és tragédia Torinóban

Könyvbemutató és beszélgetés az Akadémiai Kiadó és a Mazsike szervezésében

Egri-Erbstein Ernő a világfutball nagy és legendás alakja. Csapatával, a Torinóval – amelyet csak Il Grande Torinóként emlegetnek – edzőként mindent megnyert 1946 és 1949 között. Nagy kultusza van Olaszországban, szobrot állítottak a tiszteletére. Életének és a csapat sikereinek tragikus repülőgép-szerencsétlenség vetett véget 1949-ben. Családjának története önmagában is izgalmas olvasmány. E nagyszerű ember személyisége és munkássága nem csupán a focirajongók számára jelent inspirációt.

Erbstein Ernő is abból a világból indult, ahonnan a többi, hozzá hasonló pályát befutott óriás, például Guttmann Béla, Weisz Árpád vagy éppen Tóth-Potya István… Ez pedig az elképesztően izgalmas és sikeres, mára már teljesen feledésbe merült 1945 előtti magyar focivilág.

Edzői pályafutását a dél-olaszországi Barinál kezdte, 1938-ban került az akkor topcsapat Torinóhoz. A korlátozó rendszabályok és a háború itt megszakították a pályáját 1939 elején. Ekkor feleségével és két lányával visszatért Budapestre. A német bevonulás (1944. március 19.) utáni borzalmakat a városban vészelték át, és csak számos fordulat után, nagy szerencsével sikerült megmenekülniük.

Az igazi nagy siker ezután köszöntött rá. A közvetlenül a második világháború utáni nagy korszakában csapata, a Torino annyira meghatározó szerepet játszott az olasz labdarúgásban, hogy például egy 1947-es olasz–magyar válogatott meccsen a tizenegy olasz játékosból 10-et a Torino adott. Különös és sorsszerű egybeesés, hogy a magyar csapatban akkor kilenc Újpest-játékos játszott, és az edzőjük nem más volt, mint Guttmann Béla…

Dominic Bliss magyarul most megjelenő könyve tisztelgés e kivételes ember emléke előtt.

****

A könyvet az Akadémiai Kiadó és a Mazsike közösen mutatják be 2017. június 15-én. A könyvbemutatón részt vesznek Erbstein Ernő lányai, Susanna és Marta is, a bemutató után pedig lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre.

A könyv a helyszínen kedvezménnyel megvásárolható lesz.

DÁTUM: 2017. június 15., csütörtök, 18:00 óra

HELYSZÍN: Olasz Kultúrintézet (1088 Budapest, Bródy Sándor. u. 8.), Federico Fellini terem

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.