Emléktábla avatása az eltemetett zsinagóga emlékére a Budai Várban

A Budai Várban, aTáncsics Mihály utca 23. szám alatti zsinagóga 1461-ben épült és 1686. szeptember 2-án, Buda visszafoglalásakor pusztult el. A betemetett romok egy része 1964-ben előkerült, majd a próbafeltárás során kiderült, hogy a föld alatt Európa egyik legnagyobb gótikus zsinagógája rejtőzik meglepő épségben. A teljes feltárás azonban elmaradt és a kutató árkot visszatemették.

Az elmúlt évtizedekben több szervezet és magánszemély, a Budai Polgárok Társasága, a Budapesti Városvédő Egyesület, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Schulhof Foundation, a Gláser Jakab Emlékalapítvány, Budai Aurél, Joszi Ben Nun, Vízi E. Szilveszter tett azért, hogy a zsinagóga ügyét minél többen megismerjék és küzdött azért, hogy elérjék az ásatás folytatását és a maradványok láthatóvá tételét.

Magyarországon ebből a korból nem ismerünk ilyen épségben megmaradt, hasonló méretű építészeti emléket, az épület méreteivel csak a regensburgi zsinagóga vetekedhetett. Az épület késő gótikus stílusban épült, kéthajós, középen három oszlopos, 9 méter magas, eredetileg csúcsíves boltozatokkal fedett, gazdagon tagozott nagyméretű csarnok, amelynek mérete 26×11 méter.

A zsinagóga történetének legfontosabb állomásai:
● 1461-ben építette Mendel Jakab, a budai zsidók prefektusa
● 1526-ig használták eredeti formájában
● 1530-as budai ostromban megsérült és csak 1541-ben állították helyre részlegesen és kezdték el újra használni
● 1686-ban az ostrom során fölégették, majd a várba költöző lakosok a benne lévő holttestekkel együtt betemették
● 1964-ben a Budai Várban végzett felújítási munkálatok alkalmával Zolnay László vezető régész felfedezett egy épület maradványt, melyről Scheiber Sándor professzornak köszönhetően kiderült, hogy vélhetően azonos a vélhetően 1461-ben épült, elveszettnek hitt Mendel-féle zsinagógával.
● 1965-ben visszatemették a csak részben feltárt épületet Budai Aurél, a feltárásban résztvevő építész, Czétényi Piroska, Bánszky Szabolcs és Erdélyi-Gáspár Judit építészmérnökök azóta folyamatosan fáradoztak azon, hogy elérjék a teljes feltárást és részleges rekonstrukciót.

***

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Budavári Önkormányzat tisztelettel meghívja Önt a Budai várban az eltemetett Mátyás korabeli zsinagóga helyén felállítandó emléktábla avatására.

Az emléktáblát 2016. szeptember 29-én, csütörtökön 15 órakor avatjuk a Táncsics Mihály u. 23. sz. épület Babits Mihály sétány felőli oldalán.
A vendégeket köszönti : Kirschner Péter, a MAZSIKE elnöke, és Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere.
Avató beszédet mond: Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Vizi E Szilveszter akadémikus.
Az egykori zsidó áldozatokért káddist mond Darvas István rabbi.
A zsinagóga történetét ismerteti Végh András régész, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum igazgatója
Közreműködik: Vázsonyi János szaxofon-művész.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.