Búcsú Ilan Mortól, Izrael leköszönő nagykövetétől

2016. augusztus 1-vel lejár Ilan Mor, Izrael Állam rendkívüli és felhatalmazott nagykövetének magyarországi megbízatása. Ennek alkalmából a Mazsike elnöksége köszönő ebédre hívta Ilan Mort. 

Ilan Mor izraeli diplomata, 2011 óta dolgozott Budapesten Izrael Állam rendkívüli és meghatalmazott nagyköveteként.

???????????

Magyarországi szolgálata alatt aktívan részt vett és sokat tett az antiszemitizmus elleni küzdelemben, rendszeresen tartott előadásokat különböző intézményekben, hogy felhívja a figyelmet az antiszemitizmusra, és a kirekesztés elleni harcra. Meggyőződése és hitvallása, hogy az antiszemitizmus és a kirekesztés ellen három dologgal lehet eredményt elérni: oktatással, oktatással, és oktatással. 

Elhivatott rajongója és támogatója a kultúrának. Elmesélte, hogy a Magyarországon töltött évek alatt a magyar komoly- és népzene, a néptánc, az irodalom és a magyar kultúra mellett az emberek kedvessége és nyitottsága tette rá a legmélyebb benyomást. Bár diplomataként nem kötődhet érzelmileg egyik szolgálati helyéhez sem, bevallotta, hogy nehéz szívvel és csodálatos élményekkel búcsúzik Magyarországtól és az ország lakóitól.

A közös ebéden elmondta: a békés együttélés megvalósításának egyik legfontosabb feltétele az egymás iránti nyitottság. Mutassuk meg egymásnak kultúránkat, értékeinket, hogy a titkok és az információhiány táplálta félelem és bezárkózás helyébe ismeretek, közös élmények lépjenek. Kifejtette: a kultúra, a kulturális események mindebben nagyon fontos szerepet játszhatnak, ezért külön köszönetet mondott a Mazsike munkájáért.

Az ebéd végén átadta ajándékát, melyet szimbolikusan az Egyesület minden tagjának és támogatójának ajánl. Elhivatott kultúra-rajongóként a saját kezdeményezésére létrejött, gyűjteményes verseskötetet, A szomjúság járványa című, két nyelvű, a modern izraeli költészet legjavát bemutató antológiát nyújtotta át.

Ilan Mor ajándéka

Egyesületünk többek között az általunk 2016-ban megjelentett, facsimile Cantata Profana-kiadással kedveskedett Ilan Mornak, melyet a nagykövet, Bartók zenéjének rajongójaként, különleges örömmel fogadott.

Ezúton is őszintén köszönjük Ilan áldozatos, a kultúrát is teljes mellszélességgel támogató munkáját. Jövőbeni feladataihoz és megbízatásaihoz sok sikert kívánunk!

Ajándékul a Cantata Profana-val búcsúzunk: