Újévi mézes-narancsos kacsamell
Rosh hashana ünnepén almát mártogatunk mézbe, hogy édes legyen az új évünk. De nemcsak az almához passzol a méz, a vacsora minden fogásában megjelenhet. Most naranccsal és kacsamellel párosítottam össze.
Hozzávalók 4 főre:
2 kacsamell
2 fej fokhagyma
2 lilahagyma
2 narancs
3 dl fehérbor
1 evőkanál méz
2 csillagánizs
só, bors, szecsuáni bors
Kép szép kacsamell bőrös felét átlósan bevagdostam, és bevagdalt oldalával lefelé egy fedeles vaslábasban pár percig sütöttem. Nem szükséges alá semmilyen folyadék. Ha megpirult, és a szír nagy része kisült, felöntöm fehérborral, sózom, borsozom.
Teszek mellé két csillagánizst, kevés szecsuáni borsot, két megpucolt, felkarikázott narancsot, két darab, negyedre vágott lilahagymát, és két fej pucolatlan fokhagymát, amelynek a végét levágom, hogy sütés után simán kicsusszanjanak a vajpuha gerezdek. Lefedem és másfél órát sütöm 150 fokon. Sütés közben, ha szükséges, pótolom a folyadékot.
Ha elkészült, kiveszem a húst, felszeletelem, melléteszem a sült fokhagymagerezdeket, hagymát, narancsot. A szaftját leszűröm, elkeverem benne a mézet, és a húsra öntöm. Tört burgonyával tálalom.
(Rubin Eszter receptje)