117 éve született Bíró László, a golyóstoll atyja

117 évvel ezelőtt, 1899. szeptember 29-én született Bíró László, a golyóstoll feltalálója.
Budapesten, a Nagymező utca 29 szám alatt látta meg a napvilágot, zsidó származású család sarjaként. A családnevet (Schweiger) 1905-ben magyarosították Bíróra.
biro-laszlo

Bíró László eredetileg újságíróként dolgozott, de festészettel is foglalkozott.
Az 1930-as években szerkesztette meg Budapesten az első golyóstollat. Felismerte, hogy az újságok nyomásánál használt tinta gyorsabban szárad, és a papíron szárazon és piszkolódásmentesen megmarad. Mivel ez a sűrűbb tinta nem volt cseppfolyós, egy kis golyót szerkesztett a tollba, amely a tintát annak aljára vezette. Ahogy a toll a papíron mozog, a golyó forog, és így veszi fel a tintát, melyet a papírra ken. Bíró első golyóstoll-szabadalmát „töltőtoll” néven 1938. április 25-én jelentette be a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak. Nem sokkal utána, 1938. november 23-án „Pépes halmazállapotú tinta és hozzá tartozó töltő-toll” címmel jelentett be újabb szabadalmat.
A golyóstollal kapcsolatos további kísérleteit azonban már külföldön, Argentínában fejezte be, ahová a zsidóüldözések elől menekülni kényszerült. Argentínában benyújtott találmányára 1943. június 10-én kapott szabadalmat. Az első rendszeres eladásra gyártott golyóstollakat 1945-től Eterpen néven árusították.

biro-laszlo_plakat

Az új íróeszköz – Biropen néven – gyorsan elterjedt az egész világon, és már életében halhatatlanná tette feltalálója nevét. Az angol kormány például azért vásárolta meg a szabadalmat, mert a golyóstoll a repülőgépeken nagy magasságokban is működött, nem folyt ki belőle a tinta. Az 1960-as évektől kezdve a golyóstoll a Föld minden országában elterjedt, és általánosan használt íróeszközzé vált. Angol (brit) nyelvterületen a golyóstollat ma is gyakran „biro” vagy „biro pen” néven említik, Orwell műveiben például kizárólag ezen a néven szerepel.
Kevesen tudják, de a ma is használt golyós dezodorok is a golyóstoll elvén működnek, és ez, a hétköznapokból oly jól ismert és a mai napig használt termék szintén Bíró László nevéhez kötődik.
Bíró László József 1985. október 24-én halt meg új hazájában. Születésnapja, szeptember 29-e 1986-tól Dia del Inventor (a Feltalálók Napja) Argentínában, illetve az Argentin Feltalálók Napja.
Utolsó budapesti lakhelyét (Cimbalom utca 12.) emléktábla jelzi.

biro-laszlo_emlektabla
A golyóstoll forradalmi szerepét az is jelzi, hogy a mai napon a google is megemlékezik feltalálója születésének napjáról.

biro-laszlo-google