Botlatókő 2019

Egy kő, egy név, egy emlékezet – Botlatókő 2019

Gunter Demnig német képzőművész 2019. szeptember 12-én Salgótarjánba érkezik, majd a következő napokban 18 helyszínen összesen 53 botlatókövet helyez el civilek, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, és az önkormányzat együttműködése eredményeképp.

 Egy embert csak akkor felejtenek el végleg, ha nevét is elfelejtik. A botlatókő egy 10×10 centiméteres bronztáblára vésett vésett név (valamint születési dátum, illetve a halálozás helye és ideje), amit az áldozat utolsó – még szabad akaratából választott – lakhelyének előtt illeszti a járdába a német képzőművész. A kezdeményezés nyomán mára Európa szerte több, mint 70.000 botlatókőbe „botolhatunk bele“, mely által az akció a világ legnagyobb decentralizált emlékművévé vált.

Az esemény kiemelkedő állomása lesz szeptember 13-án 18 órakor Rejtő Jenő egykori munkaszolgálatos emlékkövének elhelyezése a II. kerület Bimbó út 3. sz. ház előtt. Ezt követően a művész a helyszínen veszi át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, amellyel eddigi magyarországi tevékenységét ismerjük el. További jelentős állomás Pápa, ahol szeptember 15-én 19 botlatókő elhelyezését követően Gunter Demnig a pápai zsinagógában újabb elismerést vesz át a MEASZ elnökétől.

Köszönjük a támogatást és a segítséget Magyarország Miniszterelnökségének, a Honvédelmi Minisztériumnak, a közreműködő önkormányzatoknak, valamint a hozzátartozóknak.

Kontaktszemély: Bálint Anna, mazsike@gmail.com, 06 30 740 2601

Budapest, 2019 szeptember 06.

Kirschner Péter                                                                  Takáts Annamária

a MAZSIKE elnöke                                                             ügyvezető