Szunyogh Szabolcs kapta a Mensch Alapítvány idei díját

Többek között Szunyogh Szabolcsnak ítélték a Steve Geiger által létrehozott Mensch Alapítvány idei díját. Az alábbiakban Dénes Gábor laudációját olvashatják.

 

Egy őstanítót, egy olyan embert szeretnék most önöknek bemutatni, akivégtelen önzetlenséggel osztja meg másokkal a megszerzett tudását.
Szunyogh Szabolcsról szól e laudáció, aki író, újságíró, tanító, népnevelő. mellesleg korosztályos görkorcsolyabajnok és megszállott túrabiciklista. Izraelspecifikus profi hobby-idegenvezető.

Szunyogh Szabolcs, 1950-ben született Budapesten.
A pécsi Tanárképző Főiskolán 1973-ban végzett, majd folytatta tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az Újságíróiskolát 1975-ben fejezte be.
Sok minden érdekelte. 1979-től közel tíz éven át a Népszava munkatársa lett, majd 1987-től a Magyar Rádió egyik rovatvezetőjévé nevezték ki. 1990-től kicsit visszatért eredeti szakmájához: főszerkesztője lett a Köznevelés című folyóiratnak. A rendszerváltás után aktívan részt vett az oktatás megreformálásában, új tantervek kidolgozásában, az oktatási szemlélet megváltoztatásában. 2013-tól az Orbán-kormány nem tartott igényt se tudására, se személyére. Közben a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnökségi tagjaként harcolt a magyar sajtó szabadságáért, függetlenségéért. Írt, dolgozott, tanult. Felnőtt fejjel tanult meg héberül, hogy eredetben olvashassa az „Írást”. Sokszor járt Izraelben, nem, mint turista, hanem mint tudós, felfedező, aki számára kézzelfogható közelségbe került az emberi kultúra egyik legfontosabb bölcsője.
Szunyogh Szabolcs ma is aktívan dolgozik. Rendszeres heti műsorát hallgathatják hétfő esténként a Klubrádióban, Tűréshatár címmel, a műsornak egyszemélyben szerkesztője és műsorvezetője.
Újságírói munkája mellett rendszeresen jelennek meg könyvei, amelyek részben fontos ismereteket terjesztenek, részben olyan tudáspótló művek, amelyekben jelentős szerepet kapnak a Bibliában leírtak magyarázatai, a mítoszok letisztítása, ha úgy tetszik – mai tudásunk segítségével – hétköznapivá tétele, az okok és okozatok, a csodák és a valóság bemutatása.

Azt hiszem, ha Szunyogh Szabolcs kicsit hiúbb lenne, már régen történészprofesszor lehetne a Tudományos Akadémián, hiszen nagyon komoly és mély előtanulmányok szükségesek az átlagember számára könnyen értelmezhető és fogyasztható hiteles történelmi ismeretek átadásához.
Különös figyelmet érdemelnek munkásságában a zsidóság történelmével, kultúrájával foglalkozó művek, műsorok, amelyekben sokak szerint tabukat döntöget. Pedig csak fontos kérdésekre keresi a válaszokat. Nála szinte minden a tudásról, a tudás átadásáról szól, amitől az olvasó, a hallgató kap valamit, ami gazdagabbá teszi, amit soha többé nem vehetnek el tőle. Kevesen ismerik nála jobban az Ószövetség történetét, Izrael, Jeruzsálem titkait.
Szunyogh Szabolcs igazi kulturális hittérítő, egyfajta misszionárius, bölcs „rabbi”, aki nem csak nagytudású, de remek előadó és hiteles mester. A mai olvasó számára átírt történeteinek hősei – legyen szó bár Ruthról vagy Dávid királyról – szinte személyes ismerőseinkké válnak.
Tudomásom szerint sok olyan fontos munkában vett részt, ami nem volt látványos, nem hozott különösebb sikert, dicsőséget. Szerényen a háttérben dolgozott például az oktatásügyben, részt vett a holokauszttal és a zsidósággal kapcsolatos ismeretek tantervének megvitatásában. Továbbá dolgozott a Zsidó Kiválóságok Házában rendezendő új kiállítás tematikáján. Rendszeresen előad az Erzsébetvárosi Zsidó Történelmi Tár programjain. A Csányi utca 5. szám alatti, izgalmas előadásokat a pandémia ideje alatt is folytatta az internet segítségével.

Néhány munkáját szeretném felsorolni.
Erotika, csodák, rejtélyek a Bibliában
Középkori lovagok
Zsidó nők
Védtelen istenek – Kézikönyv a teremtéshez
Magyar menóra
Jákob csillaga: Zsidóság: vallás, hagyomány, kultúra
Amrita Sher-Gil – Egy magyar festőzseni szenvedélyes élete
Tanácsok kezdő menekülőknek
Szerelmes istennők
Szerelmes királynék
Bibliai mesék
Jézus, az ember fia
Jeruzsálem lovagjai
Világvallások Magyarországon

Eddigi munkásságát több fontos elismeréssel díjazták. Közülük megemlítem a szakmai díjat, a Táncsics díjat, a másik, amire Szunyogh Szabolcs nagyon büszke, a Radnóti Miklós antirasszista díjat. És most, ezen ünnepélyes alkalommal, – sajnos távollétében –megkapja a Mensch díjat, amely eddigi tevékenységét és elkötelezettségét kívánja díjazni.

 

Dénes Gábor