Mazsike Őszi Sétafesztivál

A tudomány és az oktatás nyomában

Időpont: 2022. október 7-9.

A Sétafesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött

Regisztráció kezdete: szeptember 30.

Idén ősszel már hatodik alkalommal rendezzük meg az immár hagyománnyá vált Sétafesztivál című programunkat. 2018-ban hoztuk létre a rendezvényt, amelyen minden évben egy adott tematika köré szervezünk városi sétákat, elsősorban a helyi zsidó vonatkozásra fókuszálva, de nyitottan minden egyéb ötletre is. Tartsatok velünk! A programok ingyenesek, de a korlátozott létszám miatt regisztrációhoz kötöttek. Regisztráció kezdete: szeptember 30.

október 7. Péntek

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.07. PÉNTEK • 13:00 Látogatás a Magyar Állami Földtani Intézetben

Szakvezetés a Földtani intézet építészeti és geológiai rejtelmeiben

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.07. PÉNTEK • 14:00 Mi maradt mára - Kézmű és kisipar az Erzsébetvárosban

A sétálók megismerkedhetnek az Erzsébetváros hagyományos kis- és kézműiparos múltjával, köztük a jellemzően zsidók által űzött iparos foglalkozásokkal és a hozzájuk kapcsolódó történetekkel. A fókuszban az a kevés lesz, ami megmaradt, vagy erre a kisiparos hagyományra épített újat a rohamosan változó és radikálisan átalakult városrészben.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.07. PÉNTEK • 14:00 "Jót mindenből tanulhat az ember"

A zsidó családok életében évezredek óta hagyománnyá vált a gyermekek nevelése és oktatása. Magyarországon a XIX. század elején a még nem létezett sem állami, se fővárosi zsidó iskola. Ekkor még a gyerekek főleg vallási ismereteket tanultak. Sétánkon a harmadik legnépesebb budapesti izraelita közösség, a józsefvárosi zsidósághoz kapcsolódó felekezeti, állami és vallásoktatási intézményeket, tanterveket és tankönyveket, tárgyi emlékket ismerhetik meg és nem utolsó sorban az egykori nebulók hétköznapjait is megidézzük majd a Gláser Jakab Emlékalapítvány Teleki '44 kutatása keretében készült életútinterjúk segítségével. Az időbeli barangolás során a kiegyezés követő emancipációs korszaktól a 1950-es évekig a Rökk Szilárd utcától a II. Pál pápa téren át a Teleki téren és környékén egykor működött óvódába, héderbe, elemi és polgári iskolába, jesivába, gimnáziumba és szakmát adó tanonclétbe is bekukkantunk majd. A felfedezést nyolcadik kerületi izraelita szellemi és vallási központban, az idén ősszel 100 éves Nagy fuvaros utcai zsinagógában zárjuk.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.07. PÉNTEK • 15:00 Női szemmel a zsidónegyedben

Budapest zsidó arcát női szempontból mutatjuk meg, a zsidó nők által használt tereket bejárva. Hol helyezkedik el a zsidóságban a nő? Milyen feladatai, kötelességei, privilégiumai vannak? Milyen keretek mentén szabályozták életüket? Miben tér el a kóser háztartás egy tréflitől? Hogyan, hol és mit vásároltak az asszonyok? Hol tanulhattak a lányok? Mi történt ha árvaságra jutottak? Mivel foglalkozott a Pesti Izraelita Nőegylet? Hogyan öltözködtek? Mi is a helyzet a parókával? Ki mehet mikvébe és mikor? Milyen változást jelent egy zsidó nő életében a házasságkötés, mi történik az esküvőn? Na és mi történik az esküvő után… Hogyan viszonyul a zsidóság a szexualitáshoz? A séta során szó esik általánosan a nők jogairól és kötelességeiről, az otthonteremtésről és a válás intézményéről. Sétánk során egy nő életútjának helyszíneit járjuk be.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.07. PÉNTEK • 15:00 Zsidóság és oktatás - séta a Judenhoftól a Rabbiképzőig

A 20. század első évtizedeiben a budapesti lakosság majd’ negyede zsidó volt. A főváros világvárossá válásában betöltött szerepe és a zsidóság Budapest épített örökségéhez való hozzájárulása vitathatatlan. Vajon mi a helyzet az oktatás területén? Sétánk során az ún. Zsidónegyed kialakulásának történetét elevenítjük fel és górcső alá vesszük a XIX. század közepétől itt összesűrüsödő, a zsidó vallási és kulturális élet fontos intézményeit: zsinagógákat, oktatási és kulturális épületeket. -A háború előtt több mint negyven működő zsidó oktatási intézményből vajon hány maradt meg ma is? -És egyáltalán mitől zsidó az oktatás? -Mikor tanulnak meg a zsidó gyerekek írni, olvasni? És kinek mondta Eötvös József közoktatási miniszter azt, hogy „Ez a zsidó fiú tetszik nekem!”? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ, miközben a 7-8. kerület határán sétálunk.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.07. PÉNTEK • 16:00 Lipócia - a Duna-parti “zsidónegyed”

A Bauhaus-mozgalom és a Bauhaus elemek Lipócia épületein. Radnóti Miklós otthonai. Phönix és Turul: egy nyolc lépcsőházas hatalmas épület története. Védtelen emberek a védett házakban. a nemzetközi gettó. Szomory Dezső halála. Egy majdnem Bauhaus ház - a Dunapark kávéház épülete. Az első magyar mérnöknő, a Hudson folyó partján álló felhőkarcoló statikusa. A politika áldozata - Tom Lantos emléktáblája. A Wallenberg szobor rejtélyei.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.07. PÉNTEK • 16:00 Egy géniusz tragédiája - Dr Menyhért Vilmos nyomában

Egy teljes egészében elfeledett és egészen rendkívüli életút rekonstruálására teszünk kísérletet azon helyszínek segítségével, ahol a sétavezető üknagyapjának, dr Menyhért Vilmosnak az élete zajlott. A cukorbeteg-szakorvos banki főpénztárosként kezdte pályafutását, felesége révén szállodaigazgató lett, majd 40 éves korában, hatgyermekes apaként elvégezte az orvosi egyetemet. Erre egy hirtelen jött ötlet késztette, ugyanis volt egy ígéretes elképzelése, hogyan lehet a cukorbetegség tüneteit mérsékelni. Módszere és általa alkotott gyógyszerek olyan népszerűek lettek, hogy az egész világról érkeztek hozzá betegek, előadókörútra hívták Amerikába és a Belklinika is elismeréssel adózott munkájának. Szakmai féltékenység, háború és politikai szerepvállalás, mely derékba törte karrierjét és oly tragikus hőst formált belőle, melyekben igen gazdag a magyar történelem...A séta a Klotild-paloták lenyűgöző épületegyüttesétől tart a pompázatos enteriőrrel biró Nemzeti Szállóig, érintve az Astoria Szállót, ahol igazi meglepetés várja a iparművészet kedvelőit.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.07. PÉNTEK • 17:00 Faültetés a 150 éve született Richter Gedeon gyógyszerész emlékére.

XIII. kerület Katona József utca 21, Richter Gedeon utolsó lakhelyénél

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.07. PÉNTEK • 18:00 Koncert: Matisz Flóra Lili-Darvas Kristóf duó

XIII. kerület Ditrói Mór utca (Vígszínház mellett)

október 8. Szombat

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.08. SZOMBAT • 10:00 A mozigépész álma

A Corvin Áruház helyén állt az Apolló filmszínház, Magyarország első, már e célra készült épülete. Addig sátrakban, kávéházakban voltak csak vetítések. A mozisok zöme zsidó vállalkozó volt. Fogékonyságuk az újdonságok iránt tehát ebben is megtalálható. Járjuk sorra az egykori vagy a még ma is működő mozikat itt, pesti belvárosban! A Király utcában kezdünk az egykori Velence kávéháznál és végül az Uránia Filmszíhnázban is térülünk- fordulunk, mert errefelé majd minden sarkon volt egy mozi. A későbbi hollywoodi sztárok közül is többen innen indultak anno.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.08. SZOMBAT • 10:00 Építészettörténet másképp, az Andrássy út pazar palotái páldáján

"Sétánkon könnyen érthető módon mutatkozik be az építészettörténet tudománya. A helyszínek az Andrássy út külső szakaszai, ahol nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó palota állomány valósult meg az Osztrák-Magyar Monarchia korában. Vajon miért nézték le sokáig a művészettörténészek a 19. század második felének historikus építészetét? A reprezentatív sugárút a 19. századi újjászülető stílusok (például neoreneszánsz, neobarokk) idején épült ki, de megtalálhatóak itt az itáliai, a német, a francia vagy a hellén jellegzetességek is. Eklektikának hívjuk, amikor több neostílus is keveredik az épületen. Hogyan ismerhetjük fel ezeket? Melyek azok a formai elemek és melyek azok a díszítő motívumok, amelyek árulkodóak lehetnek? Mit jelenthet a bérpalota, a palotabérház, a villa, a középület vagy a szállodabérház? Kik azok az atlaszok és hogy néz ki egy hermapilaszter?"

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.08. SZOMBAT • 11:00 Nevek a fugában - Hogyan emlékezik az ELTE Bölcsészettudományi Kar a II. világháborús áldozataira?

"A Trefort-kert több épületén fut végig egy bronzcsík, mely még sok ott tanuló egyetemistának sem tűnik fel. Pedig összesen 198 nevet rejt - egykori egyetemi tanárokét és egyetemi diákokét, akik a második világháború áldozatává váltak. Gólyák, megbecsült professzorok - ismert és ismeretlen nevek, akiknek így fonódik egybe a sorsa. Hogy mi volt a nívó-díjas emlékmű koncepciója? Hogyan illeszkedik az emlékjel a kertben található számos egyéb emlékmű sorába? Hogyan zajlott a vonatkozó kutatás? Milyen az emlékmű utóélete? Ezekre és sok egyéb kérdésre kapunk választ Csonka Laura történész-levéltárostól, aki az ELTE doktoranduszaként aktívan részt vett az emlékművel kapcsolatos kutatásban."

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.08. SZOMBAT • 11:00 Lipócia - a Duna-parti “zsidónegyed”

A Bauhaus-mozgalom és a Bauhaus elemek Lipócia épületein. Radnóti Miklós otthonai. Phönix és Turul: egy nyolc lépcsőházas hatalmas épület története. Védtelen emberek a védett házakban. a nemzetközi gettó. Szomory Dezső halála. Egy majdnem Bauhaus ház - a Dunapark kávéház épülete. Az első magyar mérnöknő, a Hudson folyó partján álló felhőkarcoló statikusa. A politika áldozata - Tom Lantos emléktáblája. A Wallenberg szobor rejtélyei.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.08. SZOMBAT • 12:00 Miénk a Grund!

Fittyet hányunk a valóságra és belecsöppenünk a Pál utcai fiúk izgalmas, kalandos, szórakoztató világába, meglátogatjuk a gojzi paradicsomot a Muziban, megborzongunk a református főgimnázium kapujánál, bekukkantunk Molnár Ferencékhez és ácsorgunk Gerébbel a Pál utca 5. szám alatt.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.08. SZOMBAT • 12:00 A gondolat erejével – Kornai János, az elmúlt száz év legnagyobb hatású magyar közgazdászának fordulatos életútja

A sétán Kornai János életútját követjük végig, kitérve a fontosabb életeseményekre, sorsfordulókra, szellemi fejlődése szakaszaira és személyes értékválasztásaira. Megtudjuk, hogy a vészkorszak túlélését követően hithű kommunistává, hivatásos pártmunkássá, majd propaganda újságíróvá lett Kornai miként szakított végül a marxizmussal és a párttal, mit tett az 56-os forradalom sűrű napjaiban, majd hogyan lett világszerte elismert közgazdász, harvardi professzor és akadémikus az a Kornai, akinek legmagasabbb iskolai végzettsége az érettségi volt. Kiderül az is, hogy milyen szerepet játszott Kornai a magyarországi rendszerváltás előkészítésében. Közben persze folyton elkalandozunk, így előkerülnek az 50-es évek viccei, vagy a sorok között olvasás tudománya, meg az is, hogy kivel sikerült Kornainak elintéztetnie, hogy bekössék hozzájuk a telefont. És miért mondjuk, hogy „elment kályhacsövet kapni” (ahelyett, hogy „kályhacsövet venni”)? És végül: miért énekelte Zorán, hogy ""Langyos a sör, de nekünk így is jó?

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.08. SZOMBAT • 12:30 Kelenföldi Erőmű látogatása

Figyelem! Az Erőmű látogatásnak vannak szabályai, mivel ipari létesítmény, és veszélyes üzem! A látogatás során lapos sarkú, gumitalpú, zárt félcipőt kell viselnie, szandál, körömcipő nem engedélyezett! !A látogatás ideje alatt védő sisakot kell viselni amit az erőmű biztosít. A Kelenföldi Erőműben a főváros villamosítási programjával összefüggésben, 1914 júniusában kezdődött meg a villamosenergia-termelés. Az erőmű évszázados története során minden korban jellemző volt a kiemelkedő műszaki színvonal alkalmazása, a gazdasági és technikai változások követése, valamint a dolgozók lojális, nagy szakértelmű és áldozatkész hozzáállása.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.08. SZOMBAT • 13:00 Van aki forrón szereti

Sétánk során az éghajlatváltozás témakörében merülünk el. Utánajárunk, hogy mikorra lesz Budapesten banánérlelő meleg… Választ kapunk arra, hogy meddig fog tartani az uborkaszezon, és megtudjuk, hogy lehet-e hősziget a Csepel-szigeten. Ha szeretnéd tudni, hogy „Hol van az ősz, hol van újra?”, ha a szélsőségeket az időjárásban sem szereted, viszont tudni akarod, hogyan válassz lakást, ahol a jövőben sem lesz zavaró sem a városi hősziget, sem a villámárvizek hatása.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.08. SZOMBAT • 14:00 Nevek a fugában - Hogyan emlékezik az ELTE Bölcsészettudományi Kar a II. világháborús áldozataira?

"A Trefort-kert több épületén fut végig egy bronzcsík, mely még sok ott tanuló egyetemistának sem tűnik fel. Pedig összesen 198 nevet rejt - egykori egyetemi tanárokét és egyetemi diákokét, akik a második világháború áldozatává váltak. Gólyák, megbecsült professzorok - ismert és ismeretlen nevek, akiknek így fonódik egybe a sorsa. Hogy mi volt a nívó-díjas emlékmű koncepciója? Hogyan illeszkedik az emlékjel a kertben található számos egyéb emlékmű sorába? Hogyan zajlott a vonatkozó kutatás? Milyen az emlékmű utóélete? Ezekre és sok egyéb kérdésre kapunk választ Csonka Laura történész-levéltárostól, aki az ELTE doktoranduszaként aktívan részt vett az emlékművel kapcsolatos kutatásban."

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.08. SZOMBAT • 14:00 Visszatérés az aranykorhoz - a Bartók Béla út környékének átalakulása

"A 20. század fordulóján a Duna és a Gellért-hegy szorításában meghúzódó lápos területen szinte a semmiből épült ki a mai Bartók Béla út és környéke, mely pillanatok alatt a művészet és a kreatívipar egyik központjává vált. A széles boulevard, az ezt övező műtermek és a frissen épült műegyetem vonzotta a korabeli alkotókat, tudósokat és értelmiséget. Itt kávézott a Nyugat szerkesztősége miközben fejük felett Csontváry alkotott a névtelenség homályában, velük szemben pedig Csonka János innovatív motoralkatrészeket barkácsolt az alagsori műhelyében. Ez a pezsgő élettel teli negyed azonban a második világháborútól a 2000-es évek közepéig csak keresgélte önmagát, hogy aztán egy példaértékű városrehabilitációs folyamat során visszatérjen gyökereihez és bekerüljön a világ legizgalmasabb városrészei közé. De pontosan milyen városfejlesztési programok segítették a kulturális- és kreatívipari szereplők visszaköltözését? Milyen városszerkezeti és építészeti adottságok teszik még élhetőbbé és népszerűbbé ezt a környéket? Fedezzük fel együtt a terület múltját és jelenét!"

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.08. SZOMBAT • 15:00 Zugló zsidó múltja

Hol volt Kisok-pálya? Ismered a Lajta-negyedet? Sétálunk a Városligetben, megnézzük a Scheiber zsidó iskolát, a kórházat, majd Thököly úton a zuglói zsinagógát is. Beszélünk az 1944-es eseményekről, a séta során mind általános várostörténeti, mind zsidó szempontú helyi érdekességek szóba fognak kerülni.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.08. SZOMBAT • 15:00 Hol mocsár volt most egyetem, BME Campus séta

A BME campusán járva az építészettörténet különböző korszakai elevenednek meg előttünk. Utunk a historizáló történeti campus megismerésével veszi kezdetét, Hauszmann Alajos és Pecz Samu épületei méltó felütést szolgáltatva az építészettörténeti barangolás megkezdéséhez. Következő állomásunkon betekintést nyerhetünk a szocialista realizmus rejtelmeibe és egy kutatóreaktort is megkerülünk. De hova lett a szocmodern? Átsétálunk a Goldmann-menza hűlt helyén. Miért maradt el a budapesti világkiállítás és hova vezet a Magyar Tudósok körútja? A soha meg nem valósult 1996-os EXPO területét elhagyva utunk az Infopark és a Kopaszi-gát kortárs tömbjeivel zárul. Tarts velünk és fedezzük fel együtt, hogyan töltötte meg az egyetem élettel az egykoron városszéli, mocsaras területet.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.08. SZOMBAT • 16:00 Erzsébetváros zsidó emlékei

A titokzatos Pekáry-ház: a rabbi, az írónő és a pályakezdő író története. Életmentők. Zsidó élet a 20. század első felében. Egy különleges múzeum a Csányi utcában. Szomorú vasárnap - egy szomorú kisember története. Klauzál tér 1944 - a gettó központjában. Dob utca, a zsidó negyed második főutcája. Egy világhírű művész utolsó otthona. Az ortodox zsidóság “faluközpontja”"

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.08. SZOMBAT • 16:00 Rehabilitációs trendek Józsefvárosban

Hogyan kerül egy csapat egyetemista a Corvin negyed drága beruházásokkal átszőtt újjáépítésébe vagy épp mit csinálnak a Magdolna negyed egyik elhagyatott és sokak szerint veszélyes buszmegállójában? Milyen pontokon ér össze a Műegyetem falai közt zajló építészképzés a valós beruházásokkal és rehabilitációs programokkal? Mit tud egy építész hallgató hozzátenni egy városrész rehabilitációjához? Lesz-e ő egyszerre szociológus, urbanista, mérnök és jó barát a szomszédból? Míg a Corvin negyed a gazdasági válság túléléséről, érdekegyeztetésről és az alapoktól kezdődő megújulásról, addig a Magdolna negyed a kompromisszumokról, együtt élő közösségekről és ezeknek a tereiről mesél nekünk. Józsefvárosi sétánk középpontjában a városrehabilitáció különböző rétegei és korszakai állnak, illetve megnézzük mire képes néhány lelkes egyetemista és oktatóik, ha teret engednek nekik egy valós beruházásban!

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.08. SZOMBAT • 17:00 Látogatás a Magyar Tudományos Akadémia Székházában

Az MTA Művészeti Gyűjteményének munkatársai bemutatják a palotát és a Gyűjtemény számos kiemelkedő értékkel bíró darabját, amely itt található.

október 9. Vasárnap

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.09. VASÁRNAP • 10:00 Női szemmel a zsidónegyedben

Budapest zsidó arcát női szempontból mutatjuk meg, a zsidó nők által használt tereket bejárva. Hol helyezkedik el a zsidóságban a nő? Milyen feladatai, kötelességei, privilégiumai vannak? Milyen keretek mentén szabályozták életüket? Miben tér el a kóser háztartás egy tréflitől? Hogyan, hol és mit vásároltak az asszonyok? Hol tanulhattak a lányok? Mi történt ha árvaságra jutottak? Mivel foglalkozott a Pesti Izraelita Nőegylet? Hogyan öltözködtek? Mi is a helyzet a parókával? Ki mehet mikvébe és mikor? Milyen változást jelent egy zsidó nő életében a házasságkötés, mi történik az esküvőn? Na és mi történik az esküvő után… Hogyan viszonyul a zsidóság a szexualitáshoz? A séta során szó esik általánosan a nők jogairól és kötelességeiről, az otthonteremtésről és a válás intézményéről. Sétánk során egy nő életútjának helyszíneit járjuk be.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.09. VASÁRNAP • 10:00 Egy géniusz tragédiája - Dr Menyhért Vilmos nyomában

Egy teljes egészében elfeledett és egészen rendkívüli életút rekonstruálására teszünk kísérletet azon helyszínek segítségével, ahol a sétavezető üknagyapjának, dr Menyhért Vilmosnak az élete zajlott. A cukorbeteg-szakorvos banki főpénztárosként kezdte pályafutását, felesége révén szállodaigazgató lett, majd 40 éves korában, hatgyermekes apaként elvégezte az orvosi egyetemet. Erre egy hirtelen jött ötlet késztette, ugyanis volt egy ígéretes elképzelése, hogyan lehet a cukorbetegség tüneteit mérsékelni. Módszere és általa alkotott gyógyszerek olyan népszerűek lettek, hogy az egész világról érkeztek hozzá betegek, előadókörútra hívták Amerikába és a Belklinika is elismeréssel adózott munkájának. Szakmai féltékenység, háború és politikai szerepvállalás, mely derékba törte karrierjét és oly tragikus hőst formált belőle, melyekben igen gazdag a magyar történelem...A séta a Klotild-paloták lenyűgöző épületegyüttesétől tart a pompázatos enteriőrrel biró Nemzeti Szállóig, érintve az Astoria Szállót, ahol igazi meglepetés várja a iparművészet kedvelőit.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.09. VASÁRNAP • 11:00 A tudomány fellegvára

1825-ben az Országgyűlés alsóházának ülésén a fiatal Széchenyi István váratlanul a követek asztalához lépett, engedélyt kért a szólásra, s ezután megtette sorsfordító bejelentését: ""a nemzetiség és nyelv erősítése, terjesztése és pallérozása szent céljára"" felajánlotta minden birtoka egyévi jövedelmét. Így alakult meg a Magyar Tudós Társaság, a későbbi Magyar Tudományos Akadémia, amely székházat csak jóval később, 1865-ben kapott. Sétánk során körbejárjuk a Széchenyiről elnevezett teret és körbejárjuk a ""legnagyobb magyar"" életének és az Akadémia impozáns épületének kérdéseit. Választ kaphatunk a következőkre is: - Milyen szerepet játszott a szerelem a Magyar Tudós Társaság megalapításában? - Ki volt az a főúr, aki még Széchenyinél is nagyobb összeget ajánlott fel az Akadémia nemes céljaira? - Milyen élet zajlott az Akadémia építése előtt a ""Kirakodó"" téren? - Hol volt Széchenyi István lakása Pesten és honnan figyelte a Lánchíd építését? - Miért volt fontos, hogy az épület stílusa neoreneszánsz legyen? - Ki adományozta a képtár számára ez első képet és honnan származik a képtárat megalapozó első gyűjtemény?

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.09. VASÁRNAP • 11:00 Zsidóság és oktatás - séta a Judenhoftól a Rabbiképzőig

A 20. század első évtizedeiben a budapesti lakosság majd’ negyede zsidó volt. A főváros világvárossá válásában betöltött szerepe és a zsidóság Budapest épített örökségéhez való hozzájárulása vitathatatlan. Vajon mi a helyzet az oktatás területén? Sétánk során az ún. Zsidónegyed kialakulásának történetét elevenítjük fel és górcső alá vesszük a XIX. század közepétől itt összesűrüsödő, a zsidó vallási és kulturális élet fontos intézményeit: zsinagógákat, oktatási és kulturális épületeket. -A háború előtt több mint negyven működő zsidó oktatási intézményből vajon hány maradt meg ma is? -És egyáltalán mitől zsidó az oktatás? -Mikor tanulnak meg a zsidó gyerekek írni, olvasni? És kinek mondta Eötvös József közoktatási miniszter azt, hogy „Ez a zsidó fiú tetszik nekem!”? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ, miközben a 7-8. kerület határán sétálunk.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.09. VASÁRNAP • 12:00 Marslakók Budapesten

Szilárd Leó, Gábor Dénes, Teller Ede, Wigner Jenő, és a többiek itt tanultak a Terézvárosban. Ki a Fasori Gimnáziumban ki a VI. kerületi Főreáliskolában. Kármán Tódor és Neumann János is feltűnt körülöttük, de amikor már az Amerikai Egyesült Államokban együtt dolgoztak, a többiek csak Maslakóknak nevezték őket, mert sem a nyelvüket ( egymás között mindig magyarul beszélték meg a legújabb kutatási eredmények), sem gondolkodásukat nem tartották eviláginak.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.09. VASÁRNAP • 12:00 "Jót mindenből tanulhat az ember"

A zsidó családok életében évezredek óta hagyománnyá vált a gyermekek nevelése és oktatása. Magyarországon a XIX. század elején a még nem létezett sem állami, se fővárosi zsidó iskola. Ekkor még a gyerekek főleg vallási ismereteket tanultak. Sétánkon a harmadik legnépesebb budapesti izraelita közösség, a józsefvárosi zsidósághoz kapcsolódó felekezeti, állami és vallásoktatási intézményeket, tanterveket és tankönyveket, tárgyi emlékket ismerhetik meg és nem utolsó sorban az egykori nebulók hétköznapjait is megidézzük majd a Gláser Jakab Emlékalapítvány Teleki '44 kutatása keretében készült életútinterjúk segítségével. Az időbeli barangolás során a kiegyezés követő emancipációs korszaktól a 1950-es évekig a Rökk Szilárd utcától a II. Pál pápa téren át a Teleki téren és környékén egykor működött óvódába, héderbe, elemi és polgári iskolába, jesivába, gimnáziumba és szakmát adó tanonclétbe is bekukkantunk majd. A felfedezést nyolcadik kerületi izraelita szellemi és vallási központban, az idén ősszel 100 éves Nagy fuvaros utcai zsinagógában zárjuk.

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.09. VASÁRNAP • 13:00 Van aki forrón szereti

Sétánk során az éghajlatváltozás témakörében merülünk el. Utánajárunk, hogy mikorra lesz Budapesten banánérlelő meleg… Választ kapunk arra, hogy meddig fog tartani az uborkaszezon, és megtudjuk, hogy lehet-e hősziget a Csepel-szigeten. Ha szeretnéd tudni, hogy „Hol van az ősz, hol van újra?”, ha a szélsőségeket az időjárásban sem szereted, viszont tudni akarod, hogyan válassz lakást, ahol a jövőben sem lesz zavaró sem a városi hősziget, sem a villámárvizek hatása

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.09. VASÁRNAP • 13:00 A gondolat erejével – Kornai János, az elmúlt száz év legnagyobb hatású magyar közgazdászának fordulatos életútja

"A sétán Kornai János életútját követjük végig, kitérve a fontosabb életeseményekre, sorsfordulókra, szellemi fejlődése szakaszaira és személyes értékválasztásaira. Megtudjuk, hogy a vészkorszak túlélését követően hithű kommunistává, hivatásos pártmunkássá, majd propaganda újságíróvá lett Kornai miként szakított végül a marxizmussal és a párttal, mit tett az 56-os forradalom sűrű napjaiban, majd hogyan lett világszerte elismert közgazdász, harvardi professzor és akadémikus az a Kornai, akinek legmagasabbb iskolai végzettsége az érettségi volt. Kiderül az is, hogy milyen szerepet játszott Kornai a magyarországi rendszerváltás előkészítésében. Közben persze folyton elkalandozunk, így előkerülnek az 50-es évek viccei, vagy a sorok között olvasás tudománya, meg az is, hogy kivel sikerült Kornainak elintéztetnie, hogy bekössék hozzájuk a telefont. És miért mondjuk, hogy „elment kályhacsövet kapni” (ahelyett, hogy „kályhacsövet venni”)? És végül: miért énekelte Zorán, hogy ""Langyos a sör, de nekünk így is jó""?"

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.09. VASÁRNAP • 13:00 A gondolat erejével – Kornai János, az elmúlt száz év legnagyobb hatású magyar közgazdászának fordulatos életútja

"A sétán Kornai János életútját követjük végig, kitérve a fontosabb életeseményekre, sorsfordulókra, szellemi fejlődése szakaszaira és személyes értékválasztásaira. Megtudjuk, hogy a vészkorszak túlélését követően hithű kommunistává, hivatásos pártmunkássá, majd propaganda újságíróvá lett Kornai miként szakított végül a marxizmussal és a párttal, mit tett az 56-os forradalom sűrű napjaiban, majd hogyan lett világszerte elismert közgazdász, harvardi professzor és akadémikus az a Kornai, akinek legmagasabbb iskolai végzettsége az érettségi volt. Kiderül az is, hogy milyen szerepet játszott Kornai a magyarországi rendszerváltás előkészítésében. Közben persze folyton elkalandozunk, így előkerülnek az 50-es évek viccei, vagy a sorok között olvasás tudománya, meg az is, hogy kivel sikerült Kornainak elintéztetnie, hogy bekössék hozzájuk a telefont. És miért mondjuk, hogy „elment kályhacsövet kapni” (ahelyett, hogy „kályhacsövet venni”)? És végül: miért énekelte Zorán, hogy ""Langyos a sör, de nekünk így is jó""?"

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.09. VASÁRNAP • 15:00 Építészettörténet másképp, az Andrássy út pazar palotái páldáján

"Sétánkon könnyen érthető módon mutatkozik be az építészettörténet tudománya. A helyszínek az Andrássy út külső szakaszai, ahol nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó palota állomány valósult meg az Osztrák-Magyar Monarchia korában. Vajon miért nézték le sokáig a művészettörténészek a 19. század második felének historikus építészetét? A reprezentatív sugárút a 19. századi újjászülető stílusok (például neoreneszánsz, neobarokk) idején épült ki, de megtalálhatóak itt az itáliai, a német, a francia vagy a hellén jellegzetességek is. Eklektikának hívjuk, amikor több neostílus is keveredik az épületen. Hogyan ismerhetjük fel ezeket? Melyek azok a formai elemek és melyek azok a díszítő motívumok, amelyek árulkodóak lehetnek? Mit jelenthet a bérpalota, a palotabérház, a villa, a középület vagy a szállodabérház? Kik azok az atlaszok és hogy néz ki egy hermapilaszter?"

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.09. VASÁRNAP • 16:00 Zsidó emlékek a Budai Várban

Mikor láthatjuk meg az Eltemetett zsinagógát? Egy királyi pénzverde, amit a zsidók működtettek. A zsidómentő Carl Lutz, a svájci ügyvivő. Amerikai tengerészgyalogosok a várban

VI. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.10.09. VASÁRNAP • 17:00 Látogatás a Magyar Tudományos Akadémia Székházában

Az MTA Művészeti Gyűjteményének munkatársai bemutatják a palotát és a Gyűjtemény számos kiemelkedő értékkel bíró darabját, amely itt található.

Partnerek