Sétafesztivál 2022 Tavasz

Időpont: 2022. Május 26-29.

A Sétafesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött

Regisztráció kezdete: Május 20.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 2018 óta évente megrendezi Sétafesztivál című rendezvényt, ahol különféle tematikára épülő, nappali és esti városismereti sétákra várjuk az érdeklődőket. A vezetett sétákon többek közt a metró művészetét, Zugló szecessziós épületeit, a fővárosi temetők kincseit, illetve kávéházak történetét lehetett megismerni.

A fesztivál 2019 óta újabb hagyománnyal bővült. Az induló állomáson, ahonnan az első sétákat elindítottunk egy-egy emlékfát ültettünk. 2019-ben a Klauzál téren a holokauszt áldozatainak emlékére, 2020-ban a Gutenberg téren Heller Ágnes emlékére és 2021-ben a Király utcában Ráday Mihály emlékére.

A Sétafesztivált évente más-más tematikával, változatos programokkal rendezzük meg. 2022-ben a divat, az öltözködés és a dizájn áll a sétáink középpontjában.

Ebbe bele férnek a hagyományos múzeumi séták, a korábbi híres nagyáruházak, a divatmárkák emblematikus helyei is.

Május 26. Csütörtök

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.26. CSÜTÖRTÖK • 14:00 Vígszínházi jelmez műhely bejárás

A jelmez útja a szabóságtól a színpadig.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.26. CSÜTÖRTÖK • 15:00 EiffelTour - Eiffel Műhelyház - épület ismertetés, díszletkészítő műhely

Eiffel Műhelyház 1884-86-ban épült fel a magyar vasúttörténet európai viszonylatban is párját ritkító, legnagyobb csarnokrendszere, az Eiffel csarnok, amely több éven át tartó átalakítást és felújítást követően 2020-tól a Magyar Állami Operaház új logisztikai és művészeti központjának ad otthont.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.26. CSÜTÖRTÖK • 16:00 Faültetés Szerb Antal emlékére a Deák téren

A Sétafesztivál hagyományaihoz híven idén is ültetünk egy fát a fesztivál nyitónapján. 2019-ben a Klauzál téri játszótérem, 2020-ban a Gutenberg téren Heller Ágnes háza előtt, 2021-ben a Király utcában Ráday Mihály emlékére ültettünk fát.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.26. CSÜTÖRTÖK • 16:30 2020-as Magyar Zsidó Kultúráért Különdíj átadása Joszi Ben Nunnak. Beszédet mond: Yacov Hadas-Handelsman Izrael Állam magyarországi nagykövete

Joszi Ben Nun hívta fel először a figyelmet, Buda középkori betemetett zsinagógájára. Az „Ássuk ki” civil mozgalom egyik vezéralakja lett. Schulhof Izsák Budai krónikájának kéziratát, egy személyes beszámolót a középkori zsinagóga 1686-os felgyújtásáról és pusztulásáról. A Budai krónikát modern héber nyelvre ültette át, így hozzáférhetővé tette szélesebb rétegek számára is. Ma végre úgy látszik, hogy a lelkes, szakadatlan munkája eredményt is hoz. Megkezdődtek a betemetett zsinagóga újbóli feltárásának munkálatai. Joszi Ben Nun a magyarországi zsidó kultúra lelkes izraeli terjesztője. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület tevékenységét 2020-ban különdíjjal ismerte el, amelyet a járvány helyzet miatt most tudunk átadni neki.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.26. CSÜTÖRTÖK • 17:00 TEL-AVIV FEHÉR VÁROSA című kiállításon Sylvester Ádám tárlatvezetése a Deák17 Galériában

Tel-Aviv városának történeti központja 2003 júniusa óta az UNESCO Világörökség részét képezi. A tengerparti izraeli város páratlan, több mint 4000 Bauhaus-épületből álló építészeti örökséggel büszkélkedhet. A TEL-AVIV FEHÉR VÁROSA című kiállítás, mely Tel-Aviv városának rendezésében jött létre, 2004 óta járja a világot, Róma, London, Helsinki és számos további helyszín után első alkalommal mutatkozik be most Magyarországon, a Deák17 Galériában. A kiállításban a Fehér Város leghíresebb épületei és építészetének története számos fotón, tervrajzon, maketten, 3D animáción és videón keresztül válik láthatóvá. A tárlathoz kisebb kiegészítő szekció kapcsolódik, mely a korai modern építészet Budapesten fellelhető néhány épületét állítja párhuzamba a Fehér Város építészetével.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.26. CSÜTÖRTÖK • 17:00 TEL-AVIV FEHÉR VÁROSA című kiállításon Sylvester Ádám tárlatvezetése a Deák17 Galériában

Tel-Aviv városának történeti központja 2003 júniusa óta az UNESCO Világörökség részét képezi. A tengerparti izraeli város páratlan, több mint 4000 Bauhaus-épületből álló építészeti örökséggel büszkélkedhet. A TEL-AVIV FEHÉR VÁROSA című kiállítás, mely Tel-Aviv városának rendezésében jött létre, 2004 óta járja a világot, Róma, London, Helsinki és számos további helyszín után első alkalommal mutatkozik be most Magyarországon, a Deák17 Galériában. A kiállításban a Fehér Város leghíresebb épületei és építészetének története számos fotón, tervrajzon, maketten, 3D animáción és videón keresztül válik láthatóvá. A tárlathoz kisebb kiegészítő szekció kapcsolódik, mely a korai modern építészet Budapesten fellelhető néhány épületét állítja párhuzamba a Fehér Város építészetével.

Május 27. Péntek

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.27. PÉNTEK • 14:00 Vígszínházi jelmez műhely bejárás

A jelmez útja a szabóságtól a színpadig.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.27. PÉNTEK • 15:00 Női szemmel a zsidónegyedben

Budapest zsidó arcát női szempontból mutatjuk meg, a zsidó nők által használt tereket bejárva. Hol helyezkedik el a zsidóságban a nő? Milyen feladatai, kötelességei, privilégiumai vannak? Milyen keretek mentén szabályozták életüket? Miben tér el a kóser háztartás egy tréflitől? Hogyan, hol és mit vásároltak az asszonyok? Hol tanulhattak a lányok? Mi történt ha árvaságra jutottak? Mivel foglalkozott a Pesti Izraelita Nőegylet? Hogyan öltözködtek? Mi is a helyzet a parókával? Ki mehet mikvébe és mikor? Milyen változást jelent egy zsidó nő életében a házasságkötés, mi történik az esküvőn? Na és mi történik az esküvő után… Hogyan viszonyul a zsidóság a szexualitáshoz? A séta során szó esik általánosan a nők jogairól és kötelességeiről, az otthonteremtésről és a válás intézményéről. Sétánk során egy nő életútjának helyszíneit járjuk be.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.27. PÉNTEK • 15:00 Fashion Street, a Divat utcája

A divatról, és azon túl! Tegyen velünk egy rövid várostörténeti sétát a Deák Ferenc utca mentén és a végén a Sétafesztivál megnyitójára érkezünk!

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.27. PÉNTEK • 16:00 A pesti Zsidó utca

Az egykori nagypiac - ma Deák tér -, és a Király utca volt a betelepülő zidók első nagy pesti lakókörzete, az Orczy házzal és az urcát egyre sűrűbben tartkító kereskedésekkel. Ennek nyomán a mai un. zsidónegyedben sétálunk a Rumbachtó-Rumbachig.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.27. PÉNTEK • 17:00 Minden amit a japán öltözködésről tudni akartál

Előadás és bemutató

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.27. PÉNTEK • 17:30 Divatbemutató: '60-as, '70-es évek divatja

BKSZC Kreatív Technikum Modell Divatiskola diákjainak bemutatója

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.27. PÉNTEK • 18:30 A Design arcai a Bartók Béla Boulevardon

Újbuda kulturális főutcája a Bartók Béla Boulevard, ahol a design, a művészet élményalapú és valódi közösségformáló erővel bír. Tartson velünk!

Május 28. Szombat

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.28. SZOMBAT• 10:00 Kalap, kaftán

Fehér ing, fekete kaftán, szakál, pajesz, kipa. A zsidó férfi prototípusa. Tényleg mindenki így öltözködik? És mi a helyzet a nőkkel? Kultúrtörténeti sétánk során Józsefváros elfeledett zsidó örökségének nyomába eredünk, miközben ismerkedünk az egykori utcaképpel és a mai zsidó divattal. Hogyan alakult ki az évszázadok során a zsidó valláshoz kapcsolódó öltözködés? Mit visel egy neológ zsidó és hogyan néz ki az ortodox?

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.28. SZOMBAT• 10:00 Antik és kortárs ékszer a Falk Miksa utcában

Az antik ékszerekről mesél a BÁV Szent István Antikvitás szakértője, majd Hári Anikó kortárs ékszerész munkáival és színes drágakövekkel ismerkedünk.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.28. SZOMBAT• 11:00 Óbuda zsidó emlékhelyei

Aquincum, Goldberger textilmúzeum, a Bródy kávéház helyén található Óbudai Társaskör, végül Európa egykor legszebb zsinagógája. Sétálunk, közben a XIX-XX. század idevágó irodalmi emlékeiből is szemlézünk.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.28. SZOMBAT• 11:00 Erzsébetváros kisiparos múltja és a jelen - mára mi maradt?

A sétálók megismerkedhetnek az Erzsébetváros hagyományos kis- és kézműiparos múltjával, ehhez kapcsolódó karakterekkel és történetekkel, köztük a jellemzően zsidók által űzött iparos foglalkozásokkal. Emellett megnézzük, mi maradt ebből a kisiparos hagyományból a rohamosan változó és radikálisan átalakult városrészben. Elsősorban a körúton túl sétálunk.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.28. SZOMBAT• 12:00 Közfürdőből design hotel

A hajdanvolt híres Hungária Fürdő ma, kissé átalakulva Continental Hotel néven szállodaként működik. Ha figyelmesen körbenézünk, a lábunk alatt, fejünk felett most is ott vannak a régi fürdő nyomai, csak észre kell vennünk őket. A nyomok után kutatva számos izgalmas kérdésre is választ kapunk. Mit keresett egy fürdő a belváros közepén? Mi mindent takartak az első fürdőruhák, és ki merte elsőként felhúzni a sokat mutató bikinit? Milyen botrányok és pletykák övezték a fürdő történetét? Hogyan tartottak a fürdőben színházi előadást? Kik reméltek csodát az itt megnyílt első férfi kozmetikai szalon kezeléseitől? Az épület igen kalandos múltat hagyott maga mögött: öntötte el árvíz, süllyesztette meg metróépítés, sőt, majdnem teljesen lebontották, mielőtt 2010-ben ismét megnyílt, hamvaiból életre keltve a "legmodernebb családi szállót". Fedezzük fel a múlt emlékeit a szálloda belső tereiben! A Hotel Continentaltól végül egy csodálatosan látványos tetőteraszon búcsúzunk, ahonnan teljesen egyedi kilátás nyílik a városra.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.28. SZOMBAT• 13:00 Ízlésficam vagy divat? Szocreál építészet a Kerepesi úton

Mi az a szocreál? Milyen szimbólumokat rejt az 50-es évek építészete? Hogyan lehet egy épületegyüttes “tartalmában szocialista, formájában nemzeti” Budapesten? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a KÉK városi sétáján. A séta során megismerkedhetünk a kor építészeti vitáival, a háború utáni építkezések történetével és a lakótelepek kialakulásának okaival is. A Kerepesi úti lakótelep a Róna utcától az Örs Vezér teréig nyújtózik, az 50-es éves második felében megépült épületegyüttes városépítészeti léptékben és építészeti minőségében is a magyar szocialista realizmus egyik legszemléletesebb példája. Cour d’honneur-ök, reliefek, mozaikok, antik utalások és egy kibontakozó szociális program történetét fogjuk feltárni. Fedezzétek fel velünk a szocreált!

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.28. SZOMBAT• 14:00 Az eltűnt kávéházak (és vendégeik) nyomában a reformkortól a II. világháború kitöréséig

Ki hogyan ivott feketét nagy és ünnepelt íróink közül? Vagy esetleg valami más nedű volt a kedvence? Miért rettegtek a kortársak attól, ha Vörösmarty abban a kegyben részesíti őket, hogy dohányát kínálja nekik? Hol állt a legendás Csiga vendéglő? Kiknek volt törzsasztala a Centrál kávéházban? S a New Yorkban? S egyébként is hogy került ez utóbbi kulcs a Duna legmélyére? Igaz, ha hitelezett neked a főúr megnyílt előtted miden szerkesztőség ajtaja? Kávéházi kulisszatitkok és izgalmas, megejtő emberi történetek az etnikailag és így kulturálisan is végtelenül sokszínű Pestről, majd Budapestről.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.28. SZOMBAT• 14:00 Divattörténeti séta a Ráday utcában

Utca- és divattörténeti séta: Milyen ruhát viseltek a dohánygyári munkásnők, milyen ruhában misézik a pap a Bakáts téri katolikus templomban? Tartson velünk és megtudja!

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.28. SZOMBAT• 15:00 Lipócia a bauhaus budapesti otthona

Phönix és turul: egy nyolc lépcsőházas hatalmas ház története. A Wallenberg szobor rejtélyei

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.28. SZOMBAT• 16:00 Rotschild Klára

"A belvárosi divatséta fókuszában Rotschild Klára személye és munkássága áll. A szabónőből lett divatkirálynő történetét elevenítjük fel színesítve egy kis 20. századi divattörténettel. Ki volt Rotschild Klára? Miért éppen ő lett Magyarország leghosszabban ""uralkodó"" divatszakembere? Mi volt a sikerének titka? A séta alatt bejárjuk Klára szakmai karrierjeinek fontos helyszíneit, beszélünk a két világháború között sikeres pesti szabók munkamódszereiről, párizsi tanulmányútjukról, a divatterjesztés mikéntjéről. Felkeressük az ikonikus Váci utca 12. számú üzlet helyszínét, megismerkedünk Rotschild Klára munkamódszerével, a Kádár rendszer kirakatának szánt, a luxus érzetét, és egy kis Párizst Budapestre csempésző szalon életével, a kiválasztott manökenekkel, direktriszekkel, szabómesterekkel, ismert kliensekkel. A sétát Rotschild lakhelyéül szolgáló Petőfi tér 3-5 számú háznál fejezzük be, megidézve néhány mozzanatot a divatkirálynő magánéletéből."

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.28. SZOMBAT• 17:00 Rehabilitációs trendek Józsefvárosban

"Vajon a Corvin negyedben, hogy magasodhatnak a sétány felé a sokemeletes új lakóházak és hogy épülhetett egy új bevásárlóközpont a magyar plázastop időszakában? Mi kell ahhoz, hogy egy ilyen léptékű beruházás túlélje a 2008-as gazdasági válságot, mi történt az ott lakókkal és ki fog beköltözni az új lakásokba? Hogyan látták a városrehabilitációt a 19. században? Erről mesél nekünk a Szigony utca és a Losonci tér. Innen elérve a Magdolna negyed szívébe megismerhetjük a kisléptékű, közösség orientált rehabilitációt, annak minden előnyével és hátrányával. A Magdolna negyed a kompromisszumokról, együtt élő közösségekről és ezeknek a tereiről mesél nekünk. Józsefvárosi sétánk középpontjában a városrehabilitáció különböző rétegei és korszakai állnak."

Május 29. Vasárnap

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.29. VASÁRNAP • 10:00 Elegancia, minőség, jutányos árak - kiskereskedők és divatáruházak Józsefvárosban

Mi az, amit valaha nem lehetett kapni a Rákóczi úton vagy a Teleki tér környékén? Szinte minden igényre találtatott itt szaküzlet, divatáruház, szép számmal sorakoztak az úri és női divatot kiszolgáló kiskereskedések, a többé-kevésbé specializálódott szabó- és szűcsműhelyek. A fazonnak és az anyagnak követnie kellett a divatot! A hölgyek kalapot hordtak, ruházatukban a kényelem és Párizsi diktálta a lépést. Egy köztisztviselőnek, de még egy bolti eladónak is az öltöny, nyakkendő, mellény, kabát elengedhetetlen volt. A Blaha Lujza tértől a Keleti pályaudvarig pezsgett az élet, lelkes vásárlók és nézelődők igyekeztek pénztárcájuk és lehetőségeik szerint az Nemzeti Színház mellett 1926-ban megnyitott, s mozgólépcsőjével, hatalmas, látványos kirakataival és 17 ezer négyzetméter alapterületével kuriózumnak számító Corvin nagyáruházba vagy a Kazinczy utcai ortodox nagyzsinagógát is jegyző Löffler fivérek által tervezett, Rákóczi út 74. szám alatti Divatcsarnokba. De a Rákóczi úton lehetett nagy választékban, jó minőségű munkaruházathoz jutni a Guttmannban vagy másodkézből cipőt, ruhát találni a Teleki téren a Használtcikk-piac zsibárus sátraiban. Városi sétánkon ezt a környéket járjuk be és kalandozunk el a korabeli hirdetések, történek és fotók segítségével 1920-1950 között évekbe, idézzük meg az élénk kereskedelmi központokat vagy épp az egykori neonreklámok és a csillogó kirakatok világát, ahol az egykori budapestiek vagy a fővárosba érkezők költötték el pengőiket, forintjaikat az újdonságokra.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.29. VASÁRNAP • 11:00 Zsidó emlékek a Budai Várban

Mikor láthatjuk meg az Eltemetett zsinagógát? Egy királyi pénzverde, amit a zsidók működtettek. A zsidómentő Carl Lutz, a svájci ügyvivő. Amerikai tengerészgyalogosok a várban

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.29. VASÁRNAP • 13:00 Amikor a csillagok a Angyalföldre hullottak - Séta a Fiastyúk utcai lakótelepen

A Fiastyúk utcai lakótelepen időutazásra hívunk az 50-es évekbe. A házak között sétálva megismerjük a telep történetét, hogyan épült és telt meg élettel, majd hogyan változott az évek során. Megkeressük, hogy mi látható a tereken az 50-es évek építészetének és ideológiájának kapcsolatából, ami hajdanán meghatározta az itt élők életét. Megismerjük, hogy mi az a szocreál stílusú lakóház, miért volt szükség lakótelepre, milyenek voltak a lakások, kik költöztek ide és vajon vannak-e itt csillagok.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.29. VASÁRNAP • 14:00 Az Óbudai zsinagóga és környéke

Aquincum, Goldberger textilmúzeum, a Bródy kávéház helyén található Óbudai Társaskör, végül Európa egykor legszebb zsinagógája, ahol idegenvezetést is kapunk

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.29. VASÁRNAP • 15:00 Zugló zsidó arca

Kisok-pálya rossz emlékei, a Lajta-negyed építészeti és történeti vonatkozásai, Lajta Béla munkássága. Tovább menve Scheiber Iskola és története, Szeretetkórház (története, jelene, tervek a jövőre). Városligeten átsétálva szót ejtünk annak történetéről, kialakulásáról, legujabb épületeiről. Szólunk a villanegyedről, szociológiai vonatkozások. Népstadion története, a kocsikorzó (Stefánia) múltja és jelene. Thököly út sarka, táblák, vészkorszaki emlékek, Schlachta Margit intézete és tevékenysége, zuglói nyilasper 1967-ben. Közben érinteni fogom az egyéb történeti és urbanisztikai érdekességeket. Létszámtól függően esetleg megafon jó lenne.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.29. VASÁRNAP • 16:00 „Ez lett a vesztünk, mind a kettőnk veszte…”

Karády Katalin és Jávor Pál nevét hallva eszünkbe jutnak az 1939-ben forgatott „Halálos Tavasz” című nagy sikerű film képsorai. Megelevenedik előttünk egy átható tekintetű férfi, ahogy a zongora mellett állva hallgatja Karády Katalint, aki búgó hangon ezt énekli: „Ez lett a vesztünk, mind a kettőnk veszte…”. És tényleg, a vészterhes korszak, amelyben éltek, beváltotta a szerelmes dal kezdő sorait. Hét filmben játszottak együtt. Mindketten rajongott filmsztárok voltak. Munkakapcsolatukból barátság lett. A II. Világháborút megelőző években mindketten határozottan szót emeltek a Magyarországon egyre erősödő antiszemitizmus ellen. Mindketten segítették, mentették az üldözötteket. Ezért 1944-ben mindkettejüket letartóztatták, vallatták, meghurcolták. A háborút követő években mindkettejüket félredobták, ellehetetlenítették. Mindketten elhagyták Magyarországot. Karády sohasem tért vissza. Jávor visszajött… meghalni. Jónéhány éven át mindketten a Pasaréten laktak. Életük bizonyos pillanatait, személyes írásaikat, és közös filmjeik néhány pillanatát felidézve sétálunk a számukra valaha kedves helyszíneken.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.29. VASÁRNAP • 17:00 "Látni és látszani" - Korok, szokások, divat, ismerkedés a Duna-korzón

Végigsétálunk Budapest legszebb korzóján, a "véletlen" találkozások helyszínein, ahol mindenki ott volt valaha, aki látni és látszani kívánt. • Mi az a korzó? És vajon miért látogattak ki oda az emberek? Hogyan öltözködtek? Hogyan viselkedtek? Milyen veszélyek leselkedtek itt a lányokra és asszonyokra? • Mik azok a Buchwald székek? És kik lehettek a Buchwald nénik? • Mi lehet a hasonlóság egy bál és egy ifiparki koncert között? • Tudja, hol tartották az evezős-vitorlázó egylet bálját 1870-ben? Érdekelné milyen volt a bál táncrendje vagy, hogy milyen ruhában zenéltek a zenekar tagjai? Tartson velünk!

Május 27. Péntek

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.27. PÉNTEK • 16:30 Makó: A csodarabbi nyomában

A makói Kecskeméti Ármin Egyesület sétát és kerékpártúrát szervez azokhoz az emlékhelyekhez, amelyek Moshe Vorhand ortodox főrabbihoz köthetők. Felkeressük a "csodarabbi" által vezetett egykori jesivát, a makói ortodox zsinagógát, valamint ellátogatunk a várostól másfél kilométerre eső Jánogori temetőbe, ahol Vorhand rabbi sírja található. A sírhely fölé a haszid hívek ugyevezett ohelt emeltek, valamint kétezer literes kvitli-ládát helyeztek el, amelybe a csodarabbihoz írott kéréseiket helyezhetik el a látogatók. Egyesületünk szeretettel vár minden érdeklődőt.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.27. PÉNTEK • 16:30 Bonyhád: Sétafesztivál Bonyhád

Bonyhád egykori zsidó község emlékhelyei.

Május 28. Szombat

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.28. SZOMBAT • 15:00 Balatonfüred: A balatonfüredi zsidóság nyomában

A felújított régi zsinagógából indulva bejárjuk egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát. Megnézzük a rituális fürdőnek, a rituális metsző házának, valamint a felekezeti iskolának a hűlt helyét, megismerkedünk a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási, és temetkezési szokásokkal. Rácsodálkozunk a vallási és közösségi vezetők, a rabbi és a hitközségi elnök házaira, arra, hogy milyen tanulási és jótékonykodási szokások és konfliktusok mentén zajlott az élet a falakon belül és kívül. Felidézzük a két helyen is lehelyezett botlatóköveken megörökített családok rövid történetét, elámulunk a filoxéravész utáni szőlőtelepítéseket finanszírozó „humánus” helyi bank épületének ma is elegáns maradványain és elmeséljük létrehozásának történetét. Pár lépéssel tovább felidézzük a ’43-as év szomorú, helyben történt országos eseményét annak helyszínén, a mai könyvtár épülete előtt, ahol bejelentették a magyar tenger zsidótlanításának befejezését. Sétánkat a zsinagóga új szárnyában létrehozott, 140, többségében Nobel díjas tudóst magyar, angol és héber nyelven bemutató, „Zsidók és csúcstechnika;Einsteintől napjainkig” című, valamint 140 művészt bemutató magyarul és angolul bemutató "Zsidók és művészetek; Chagalltól Spielbergig" című virtuális kiállítások megtekintésével fejezzük be.

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.28. SZOMBAT • 16:00 Zalaegerszeg: Zalaegerszegi Zsidó Emlékek

Zsidó családok, polgárok, akik Zalaegerszeg megbecsült lakosai voltak 1944-ig.

Május 29. Vasárnap

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.28. VASÁRNAP • 15:00 Balatonfüred: Judapest Füreden nyaral

Indulás a Jókai villától, Jókai második feleségével Nagy Bella színésznővel, született Grósz Bella, aki egy zsidó nő volt. Jókai zsidósággal és a 48/49-es forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos, a zsidókat nagyon pozitívan említő megjegyzései, valamint sólet recept. Kedves cukrászda és az azt alapító zsidó család története Eötvös Károly „a Vajda” (1842-1916) politikus, ügyvéd, író, publicista, országgyűlési képviselő, az 1883-as tiszaeszlári vérvád perében a vádlottak védőjének szobra a sétányon. A szobrot eredetileg a Budapesti Zsidó Hitközség készíttette, de a budapesti városvezetés nem engedte azt felállítani. Balaton Étterem: 1836-tól kóser vendéglő Holokauszt emlékfa és tábla a Tagore sétányon. Nobel díjasok parkja a Tagore sétányon, Zsidó származású tudósok: Marx György, Robert Hubert, Harsányi János, Avram Hersko, Wigner Jenő, Oláh György, Benoit Mandelbrot, Richard Feynman, Teller Ede, Kürti Miklós, I. M. Frank, Gábor Dénes, Pólya György Szívkórház : Balatonfüred fürdővárossá fejlesztésében kiemelkedő szerepe volt Oesterreicher Manes Józsefnek (1759–1831), Magyarország első zsidó származású orvosának Savanyúvíz kóstolás

V. SÉTAFESZTIVÁL - 2022.05.28. VASÁRNAP • 16:00 Makó: Kis Jeruzsálem - Séta az egykori makói zsidó városrészben

Az Alföld első zsidó közössége a vallásilag sokszínű, a hagymakereskedelembe aktívan bekapcsolódó makói zsidóság volt. Sétánk során bejárjuk az egykori "zsidófertályt" (Kis- és Nagyzsidó utca). Elsétálunk az egykori zsidó polgárházak, a Mand-féle kétszintes hagymaraktár és az egykori jesiva mellett. Megtekintjük az emélkezés helyeit: a Makói Zsidó Emlékjelet és a Montág Vilmos háza előtti "botlatókövet", az elszármazott haredi zsidóság 'Bét Josef' zarándokházát és a csodálatos makói ortodox zsinagógát. Szeretettel várjuk programunkra.

Partnerek