Závada Péter kortárs költő, drámaíró. Irodalmi pályafutása 2009-ben kezdődött. Verseit többek között a Jelenkor, az Élet és Irodalom, a Holmi,számos egyéb folyóirat publikálta. Első verseskötete 2012-ben jelent meg a Libri Kiadó gondozásában Ahol megszakad címen. 2015-ben újabb kötettel jelentkezett Mész címen, ezúttal a Jelenkor Kiadó jóvoltából. Harmadik, Roncs szélárnyékban című verseskötete pedig idén jelent meg, szintén a Jelenkornál. A könyv bemutatója szeptember 20-án volt a Katona József Színházban.

Závada Péter nem csak költőként aktív és figyelemre méltó alkotó, hanem színházi szerzőként és dramaturgként is. Dolgozott már együtt többek között és a teljesség igénye nélkül: a Maladype Színházzal, a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, a Krétakörrel, és a  Szputnyikkal is. Több színdarabhoz fordított és írt dalszövegeket. A Belvárosi Színházban Mohácsi János által újra rendezett Hair című musicalban például az ő fordításában csendültek fel az ismert dalok, dallamok szövegei. 2016-ban pedig Shakespeare Ahogy tetszik című drámájának Nádasdy Ádám által fordított változatát dolgozta át, amelyet a Katona József Színház Kamrájában be is mutattak.

A könnyűzenei pályán sem ismeretlen a neve. 1996-ban alapította meg Süveg Márkkal az Akkezdet Phiai című rap formációt, amely még ma is működik. Zenéjük erősen szövegcentrikus.

Az itt olvasható mini interjúban főként verseiről és színházi projektjeiről olvashatunk.

Tábi Rita: A kötet versein érződik, hogy egyfajta lassú tempójú belső világot jelenít meg. Ez a befelé figyelő attitűd a műveiden kívül is egy aktuális életérzésnek mondható? Megjelenik a mindennapjaidban? 

Závada Péter: Igen, próbáltam felépíteni egy olyan képi-szemantikai rendszert, amelynek megvannak a saját, belső szabályai, és én irányíthatom a működését. Mindez nem mondható el a hétköznapi életünkről, ahol sok helyzetben kiszolgáltatottnak érezhetjük magunkat.

 

TR: Miből nyersz inspirációt? 

ZP: Főleg olvasásból, klasszikus és kortárs művekből. De komoly hatással vannak rám az olyan sorozatok is mint az Ifjú pápa, a House of Cards, A híd vagy a Girls.

TR: A verseidben sok természeti kép jelenik meg, valóban fontos számodra a természet érzékeltetése, vagy ez pusztán egy kísérlet/játék a lírai képekkel? 

ZP: Ez főleg egy kísérlet a nyelv szintjén, de  régóta dédelgetett álmom, hogy egyszer egy tengerparta, vagy egy erdő közepén lévő, nagy, üvegablakos házba költözöm.

TR: A jövőre vonatkozóan milyen irodalmi és zenei terveid vannak? 

ZP:Hamarosan felolvassák a második saját drámámat, a Je suis Amphitryont a PIM-ben, majd tavasszal aTrafóban be is mutatják, Geréb Zsófia rendezésében.

TR: Dolgozol újabb színházi projekten? 

ZP: Szeptember végén lesz a Lóvátett lovagok bemutatója a Pesti Színházban, januárban Andrej Serbannal dolgozom a Radnótiban a III. Richardon, tavasszal pedig Székely Krisztival a Katonában, egy Ithaka című előadáson, amit az Odüsszeia alapján készítünk. 

Tábi Rita