A Városmajortól Pasarétig. A magyar Bauhaus főművei, 1931-33

A Bauhaus magyar irányzata az 1930-as évek elején érte el fejlődésének tetőfokát. Túránkon ezeknek az éveknek néhány legkiemelkedőbb budapesti alkotását keressük fel, amelyeket egyaránt az 1920-as évektől kiépülő budai villanegyed számára terveztek.

Sétánk Árkay Aladár és Bertalan városmajori templománál (1931-33) indul, amely a magyar Bauhaus egyik legmonumentálisabb, s egyben leginkább letisztult alkotása, majd átmegyünk a Pasaréti térre és környékére, ahol a mozgalom legfontosabb alkotása, a Napraforgó utcai kísérleti lakótelep (1931) megvalósult. Sétánk során megismerkedünk a Bauhaus építészeti mozgalom és stílus történetével és magyarországi fogadtatásával, legjelentősebb építészeinek munkásságával, az alkotások társadalmi hátterével, a modern templomépítészet és a 20-as és 30-as évek kísérleti lakótelep-építészetének létrejöttével.

A sétát vezeti: Sajó Tamás művészettörténész, a Mazsike számos kulturális utazásának vezetője. A séta várható időtartama 2 óra.

***

Dátum: 2017. március 12., vasárnap, 14:00 óra

Találkozó helye: Városmajori Jézus Szíve Templom (1122 Budapest, Csaba utca 5.)

Részvételi díj: 2017-re érvényesített Mazsike-kártyával 500,- Ft, anélkül 1.500,- Ft, amely a helyszínen fizetendő.

Előzetes regisztráció: mazsikesetak@gmail.com

A Városmajorból tömegközlekedéssel megyünk át Pasarétre, ezért kérjük, hogy jegyet vagy bérletet mindenki hozzon magával.

A férőhelyek száma maximum 30 fő. A programváltozás jogát fenntartjuk, erről e-mailben értesítjük a jelentkezőket.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!