Pészahra: Maceszgombóc tikka masala
Idén egy fúziós recepttel készülök a Pészachra. Elsőre meglepőnek tűnhet az indiai ízvilág és a macesz párosítása, de nyugodtan szakadjunk a megszokottól, hiszen ezek az ízek remekül harmonizálnak egymással.
A 2016-os év legmenőbb gasztrotrendje a hagyományos zsidó ételek egzotikus fogásokkal való kombinálása. Ezért kipróbáltam egy saját fejlesztésű tikka masalát, amelyben a húst maceszgombóccal helyettesítettem.
Gombóc:
- 2 nagy lap macesz
- 15-20 dkg dkg maceszlisztz
- 3 tojász
- 1/2 csokor petrezselyemz
- 1 ek olivaolajz
- sóz
- borsz
- gyömbérz
- szerecsendióz
A maceszlapokat apróra törtem, beáztattam, kinyomkodtam. Minden hozzávalót összedolgoztam, félórát hűtőben pihentettem, majd gombócokat formáztam belőle és lobogva forró sós vízben 15-20 perc alatt megfőztem.
Szósz:
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl paradicsomlé
- 1 dl tejszín (vagy kókusztej)
- nagyobb marék spenótevél felvagdosva
- olivaolaj
- garam masala fűszerkeverék
- római kömény
- mozsárban megtört koriandermag
- só
- bors
- chili
A hagymát és a fokhagymát apróra vágva olivaolajon megfuttattam, hozzáadtam a többi hozzávalót, és pár percig forraltam, végül beletettem a spenótot és a maceszgombócokat.
Húsmentes fogás, de köretként is tálalhatjuk. Kókusztejjel készítve parve. Négy személyes adag.
(Rubin Eszter receptje)