Ma van a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja

Ma van a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja. 1945-ben ezen a napon szabadult fel az auschwitzi koncentrációs tábor. Minden évben megemlékezünk január 27-éről, bízva abban, hogy ezen a napon nem csak a tábor szabadult fel, hanem mindannyian egyszer s mindenkorra a kegyetlenség és embertelenség alól.

Magyarországon számos településen van emlékű, emléktábla, amely megemlékezik a deportálások áldozatairól. Budapesten is több kerületben vannak emlékművek, azonban a holokauszt valamennyi zsidó áldozatának egyedül
a Dohány utcai templom kertjében lévő Emanuel-emlékfa, Varga Imre nemrég elhunyt Kossuth-díjas szobrászművész alkotása állít mementót.
Az emlékezni kívánók és a hazánkba látogató külföldiek körében legismertebb a Dunába lőtt áldozatok emlékét őrző Cipők a Dunaparton című alkotás.
Olyan közterületen elhelyezett monumentum, amely valamennyi zsidó, munkaszolgálatos, roma és a vészkorszak minden egyes áldozatára közösen emlékezik, egyelőre nincs. 2015-ben a MAZSIKE kezdeményezte egy ilyen emlékmű felállítását, de ez a terv egyelőre még nem valósult meg.

A idei emléknapon egy olyan összeállítással tisztelgünk az áldozatok előtt, amely bizonyítja az egész világ együttérzését és elszántságát, hogy ez a tragédia soha, sehol, semmilyen vallási, faji vagy bármilyen más kisebbséggel szemben ne történhessen meg.