A budapesti zsidóság a Fortepan archívum képein

 

A Fortepan egy online, válogatott, közösségi fotóarchívum, 2010 augusztus 20-án került az internetre. A nyolcvanas évek végén a budapesti Kaffka Margit Gimnázium egyik osztályában két, a múlt tárgyai iránt érdeklődő osztálytárs, Szepessy Ákos és Tamási Miklós járni kezdte a lomtalanításokat. Szenvedélyükké vált a fotógyűjtés.
A két alapító 2010 elején arra gondolt, hogy nem egy már létező fotótárhelyen osztja meg a gyűjteményét, hanem egy nagyon egyszerű honlapot készít, és oda rakja fel az általuk érdekesnek talált, mintegy ötezer fényképet. Nem tudták eldönteni, mi a céljuk ezzel, de erősen érezték, hogy közkincsről van szó, a nagyközönségnek látnia kell ezeket a fotográfiákat. Noha lehetett volna például a téma szerinti csoportosítást választaniuk, erős történeti érdeklődésük miatt végül az időrend mellett döntöttek. A portál központi eleme lett az időcsúszka. Talán azért is, mert a fotográfia nagy szövetségese közismerten az idő. Az évtizedek múlásával egy-egy fénykép valósággal megérik, plusz jelentésekkel telítődik. Jelenleg a Fortepanon csaknem 120 ezer kép nézegethető, akár nagy felbontásban le is tölthető és bármire felhasználható, akár üzleti célra is. Ezek közül a „zsidóság” és „Budapest” címszóra való együttes keresés 437 találatot ad ki. Ezek közül a legérdekesebbeket mutatja be az előadás.
A projekt eddigi legnagyobb sikere a Nemzeti Galériában, 2019. április 16 és szeptember 29. között megrendezett „Minden múlt a múltam” című fotókiállítás volt, amelyet csaknem 60 ezer
ember látott.

Török András művelődéstörténész, non-fiction könyvek szerzője, volt kultúrpolitikus, non-profit üzletember, 2014 óta Tamási Miklós alapító szerkesztő jobbkeze, a Fortepan menedzsere. A Fortepannak nincs jogi személyisége, formálisan Török András által alapított Summa Artium egyik fontos projektje.

TÖRÖK ANDRÁS ELŐADÁSA
2019. november 14. 18.00
Újlipótvárosi Klubgaléria – Budapest, Tátra u. 20/b, 1136
Regisztrálni lehet: mazsike@gmail.com
Jegyárak: 1500 Ft; Mazsike kártyával: 1200 Ft