Zsidó örökség – A magyar zsidóság vidéken

zso

Néhány évvel ezelőtt pár lelkes fiatal elkezdte körbejárni a vidéki zsidó örökség helyszíneit és gyűjteni az arról szóló anyagot. A gyűjtőmunka eredményeként egy több száz oldalas kötet állt össze, képekkel gazdagon illusztrálva. A kötet a Mazsike gondozásában jelenik meg a tervek szerint 2018 során, magyarul és angolul,  „Zsidó örökség – A magyar zsidóság vidéken”, illetve „Jewish Heritage of the Hungarian Countryside” címmel.

Azért is fontos kiadvány ez, mert a kulturális életben is tapasztalható Budapest-központúság ellenpólusaként a vidéki zsidó örökséget mutatja be, mintegy száz településen keresztül, tájegységekként haladva, Tokaj-hegyaljától Szatmár megyén, az Alföldön át, a Balaton vidékét is érintve egészen a Dunántúl legnyugatibb határáig haladva.

A városok, falvak zsidó múltján túl a kötet bemutatja a települések ma is álló zsidó épületeit és azok történetét, az egykor gazdag zsidó vallásos és kulturális élet ma is látható örökségét. A leírásokat érdekes, jellegzetes személyes történetek színesítik. Szó esik továbbá a hazánkban található mintegy 1500 zsidó temető néhány ékkövéről, a sírkövek rejtette, izgalmas egyéni történetekről is.

A könyvben a következő települések zsidó történelme szerepel: Abony, Albertirsa, Apostag, Aszód, Baja, Balassagyarmat, Balatonboglár, Balatonfüred, Békéscsaba, Beled, Berettyóújfalu, Bodrogkeresztúr, Bonyhád, Cegléd, Debrecen, Dombóvár, Eger, Érd, Érsekvadkert, Esztergom, Gyöngyös, Győr, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Hajdúsámson, Hajdúszoboszló, Hévíz, Hódmezővásárhely, Hőgyész, Jánoshalma, Jászberény, Kalocsa, Kaposvár, Karcag, Kecskemét, Keszthely, Kiskőrös, Kiskunhalas, Kisvárda, Kőszeg, Kővágóörs, Kunszentmárton, Lovasberény, Mád, Makó, Mátészalka, Mezőcsát, Mezőtúr, Miskolc, Mohács, Monor, Mosonmagyaróvár, Nagykálló, Nagykanizsa, Nagykáta, Nagykőrös,Nyírbátor, Nyíregyháza, Nyírtass, Olaszliszka, Orosháza, Paks, Pannonhalma, Pápa, Pécs, Salgótarján, Sárbogárd, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Siklós, Siófok, Sopron, Sümeg, Szarvas, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szentendre, Szentes, Szolnok, Szombathely, Tapolca, Tarcal, Tata, Tinnye, Tiszafüred, Tokaj, Tolcsva, Törökszentmiklós, Újfehértó, Vác, Várpalota, Vasvár, Veszprém, Zalaegerszeg.

A kötet szerzői:

Cseh Viktor, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem kultúratörténet szakos hallgatója, a zsidó élet és szokások szakavatott ismerője, a Mazsike kulturális városfelfedező sétáinak több éve egyik közkedvelt vezetője. Aktív tagja és szervezője a zsidó kulturális életnek hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A budapesti és vidéki zsidó emlékek felkutatásának és a még fellelhető adatok, emlékek, történetek közkinccsé tételének elkötelezett és aktív szószólója.

Dr. Komoróczy Szonja Ráhel hebraista és jiddisista, a magyar zsidó történelem kutatója, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének nemzetközileg is elismert munkatársa és kutatója.

A kötet kiadását pályázati forrásokból, önkormányzati támogatásokból és magán-adományokból valósítjuk meg. Amennyiben Ön is úgy érzi, hogy a vidéken élt, a hajdani magyarországi zsidóságnak mintegy felét kitevő zsidóság emlékeinek bemutatása valóban hiánypótló és nemes feladat, kérjük, támogassa kezdeményezésünket. Egyéni támogatással kapcsolatban, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Mazsike irodájával (tel.: 06-1-311-6665, mazsike@gmail.com).