Burgenlandi zsidó emlékek nyomában – két keréken

Burgenland – mi jut eszébe Ausztria legkeletibb tartományáról? Fertő tó, Esterházy-kastély, Haydn? Burgenland az utóbbi évtizedekben nagyszerű kerékpárútjaival is hírnevet szerzett magának, nem véletlenül nevezik kerékpáros paradicsomnak is.

A terület zsidó kulturális szempontból is fontos. A  17. században az Esterházy-család birtokain alakult ki ugyanis az ún. Hétközség (németül: Siebengemeinden, héberül seva kehillot). A felvilágosult hercegek befogadták és védelemben részesítették a környék településeiről, pl. Sopronból, Bécsből elüldözött zsidókat. A következő mintegy 300 évben békés együttélés, virágzó kulturális, szellemi és gazdasági élet jellemezte az itteni közösségeket, melyeket a nemzetiszocialista hatalomátvétel semmisített meg.

2014-es, nagy sikerű burgenlandi kulturális kirándulásunk kapcsán fogalmazódott meg bennünk egy útikönyv ötlete, amely a térség látnivalóit, különlegességeit a zsidó kulturális örökséggel ötvözve, kerékpáros szemmel mutatná be, hiszen ilyen könyv eddig még nem létezett. A tervet tett követte, most pedig örömünkre szolgál, hogy a könyv megjelenéséről adhatunk hírt olvasóinknak.

A könyv négy útvonalat ajánl, amelyek javarészt osztrák, részben magyar és szlovák területen haladnak. A túrák Burgenland zsidó és nem zsidó emlékhelyeit, kulturális tereit mutatják be. A könyv nem csak útleírásokat tartalmaz, hanem praktikus segítség is a kerékpárral is szívesen túrázóknak, az aktív nyaralást, kirándulást tervező kultúra-rajongóknak.

A képekkel és térképekkel gazdagon illusztrált kiadványt persze a négy keréken kirándulók is haszonnal forgathatják, hiszen bár más utakon haladnak, a kulturális emlékek felfedezésében útikönyvünk jó szolgálatot tehet. Sőt, a könyv olvasnivalónak is kiváló választás, izgalmas és sokszínű kulturális  utazásra repíti olvasóját, térben és időben egyaránt.

A könyv magyar, német és angol nyelven lesz elérhető.

A kötet ára 1990,- Ft, Mazsike-tagok érvényes Mazsike-kártyával kedvezményes áron, 1790,- Ft -ért juthatnak hozzá.

***

AJÁNLÁSOK:
“Azt gondoltam, kerékpáros szemmel is nagyjából ismerem Burgenlandot. Most rájöttem, hogy van hova, van miért visszamennünk. És akkor visszük magunkkal a könyvet is.”
  Király Júlia, közgazdász

“Eddigi triatlonos karrierem során több ezer kilométert gyűjtöttem össze biciklis edzések és versenyek százai közben. Mindemellett kevesen tudják rólam, de nagy történelem-rajongó is vagyok, így különösen örülök a könyvnek, melyben e két kedvencem összefonódik.”
 Kropkó Péter, 51-szeres Ironman

“Számomra mindig ünnep egy új kerékpáros útikönyv megjelenése. Szóval, csomagot hátra, és két kerékre fel! Hagyjuk, hogy az elsuhanó tájak felidézzék gyerekkorunk rég elveszettnek hitt emlékeit!”
 Scherer Péter, színész

A projekt megvalósulását a KKM/13080/2016/ADM számú támogatás keretében a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatta.