Pészahra: Maceszgombóc tikka masala

Idén egy fúziós recepttel készülök a Pészachra. Elsőre meglepőnek tűnhet az indiai ízvilág és a macesz párosítása, de nyugodtan szakadjunk a megszokottól, hiszen ezek az ízek remekül harmonizálnak egymással.

A 2016-os év legmenőbb gasztrotrendje a hagyományos zsidó ételek egzotikus fogásokkal való kombinálása. Ezért kipróbáltam egy saját fejlesztésű tikka masalát, amelyben a húst maceszgombóccal helyettesítettem.

Gombóc:

  • 2 nagy lap macesz
  • 15-20 dkg dkg maceszlisztz
  • 3 tojász
  • 1/2 csokor petrezselyemz
  • 1 ek olivaolajz
  • sóz
  • borsz
  • gyömbérz
  • szerecsendióz

A maceszlapokat apróra törtem, beáztattam, kinyomkodtam. Minden hozzávalót összedolgoztam, félórát hűtőben pihentettem, majd gombócokat formáztam belőle és lobogva forró sós vízben 15-20 perc alatt megfőztem.

Szósz:

  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl paradicsomlé
  • 1 dl tejszín (vagy kókusztej)
  • nagyobb marék spenótevél felvagdosva
  • olivaolaj
  • garam masala fűszerkeverék
  • római kömény
  • mozsárban megtört koriandermag
  • bors
  • chili

A hagymát és a fokhagymát apróra vágva olivaolajon megfuttattam, hozzáadtam a többi hozzávalót, és pár percig forraltam, végül beletettem a spenótot és a maceszgombócokat.

Húsmentes fogás, de köretként is tálalhatjuk. Kókusztejjel készítve parve. Négy személyes adag.

(Rubin Eszter receptje)