Kedves Látogató!

Üdvözöljük a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) oldalán.

Egyesületünk, mely ma már közhasznú, 1988 novemberében alakult, az első független magyarországi zsidó civil szervezetek egyike.

Itt kezdték el szervezni a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskolát. Innen indult el a független zsidó sajtó, a Szombat, amely mindmáig a legbefolyásosabb zsidó periodika. A Mazsike volt az azóta örvendetesen terebélyesedő magyarországi zsidó civil társadalom bölcsője.

Az Egyesület ma is a legbefolyásosabb zsidó civil szervezet. Fontos részt vállalunk a magyar zsidóság örökségének és hagyományainak feltárásában, a zsidóság mint kulturális identitás megélésében. Tevékenységünk egyik fő sarokköve, hogy nem csak e kulturális identitás megélésében segítsünk, de abban is, hogy merjük büszkén vállalni mind zsidó, mind magyar kulturális gyökereinket is.

Programjaink javarészt nem zárt körűek, azokat tagjaink és szimpatizánsaink is látogatják.

Munkánkat sokszínű kulturális események fémjelzik határon innen és túl.

Főbb tevékenységeink:
Kulturális rendezvények, irodalmi estek és sorozatok
– Kulturális fesztiválok
Koncertek
Kulturális városfelfedező séták
– Könyvkiadás
Kiállítások, köztük a budapesti metró szerelvényeiben látható, nagysikerű Metró Kiállítás
– Kulturális utazások a külföldi zsidó (és nem zsidó) emlékek, értékek nyomában
Projektek: pl. botlatókő; “üres iskolapadok”-projekt az elhurcolt, iskolás korú gyerekek emlékére; téglagyári emlékhelyek a deportálások és gyűjtőtáborok emlékére, stb.

Tagjaink a tagsági díj mellé Mazsike kulturális kártyát is kapnak, amely számtalan kedvezményt biztosít egyrészt saját programjainkon, másrészt kedvezményt vehetnek igénybe együttműködő partnereinknél, pl. színházakban, könyvesboltokban, gasztronómiai szolgáltatóknál.

Tagjaink önkéntes munkával is segítik rendezvényeink létrejöttét, így a Mazsike az évek folyamán a magyar zsidó kultúra elkötelezett híveinek nagy családjává nőtte ki magát.

Látogasson el Ön is rendezvényeinkre, lapozgassa kiadványainkat, tartson velünk sétáinkon, utazásainkon!

Várjuk Önt is szeretettel!

Kirschner Péter
a Mazsike elnöke