Események betöltése

« All Events

  • Ez az event elmúlt.

KÍSÉRŐPROGRAM A Zsidó Autonóm Terület növény- és állatvilága című kállításhoz

2017-10-10 • 17:00 - 18:30

 

Yevgeniy Fiks kiállítása

2B Galéria

Sz. Bíró Zoltán történész előadása a szovjet kisebbségpolitikáról

2017. 10. 10. 17.00

 

A Zsidó Autonóm Terület növény- és állatvilága című kiállítás a 20. századi szovjet zsidó történelemre összpontosítva közelíti meg az együtt éles, a kulturális sokféleség és az autonómia kérdéseit.

 

A Zsidó Autonóm Terület Oroszország területén, a kínai határ közelében, a távol-keleti transzszibériai vasútvonal mentén helyezkedik el. 1934-ban alapították, a szovjet nemzetiségi politika keretében, amely arra ösztönözte az egyes etnikai csoportokat, hogy alakítsanak ki autonóm régiókat a Szovjetunióban, ahol később saját nyelvüket használhatták, de hagyományos kultúrájukat szocialista tartalommal kellett újraértelmezniük. A Zsidó Autonóm Terület is így jött létre, mintegy megoldásként a szovjetuniói „zsidó kérdésére”. Fővárosa Birobijan lett, hivatalos nyelvének a jiddist tették meg.

 

Kezdetben a projekt vonzó volt sok szovjet és külföldről – így például Argentínából, az Egyesült Államokból és Palesztinából – érkező zsidó számára. Önként jöttek, hogy részt vegyenek a világi, szocialista zsidó haza létrehozásában. Hosszabb távon azonban a Birobidzsán kísérlet kudarcnak bizonyult a legtöbbjük számára. Sok külföldről érkezett zsidó is kiábrándult és elhagyta Birobidzsánt a sztálini irányítás és a zord tajgai éghajlat miatt. A Zsidó Autonóm Terület azonban napjainkban is létezik az orosz föderáció részeként. 2007-es adatok alapján a lakosság öt százaléka, 4000 fő vallotta zsidónak magát.

 

Yevgeniy Fiks kiállítása egyaránt foglakozik Birobidzsán utópisztikus ígéretével és annak valós múltjával és jelenével. Számos olyan elemet tartalmaz, amelyek tükrözik az identitás, a táj és a tájkép közötti kapcsolódást illetve széttartást, az odatartozás (inter)nacionalizmusát és az utópiát.

 

A kiállítás része a címadó A zsidó autonóm terület növény- és állatvilága című fényképsorozat, amely az itt élő  található állatokat és növényeket mutatja be. A fényképek először 1984-ben, Birobidzsán megalapításának 50. évfordulójára orosz, jiddis és angol nyelveken kiadott propaganda könyvben jelentek meg. A 2016-os Yevgeniy Fiks által átszerkesztett változatban, minden ezen a tájon élő állatnak és növénynek a művész személyes jiddis nevet adott.

 

A kiállításon szereplő fekete-fehér olajfestmény sorozat A zsidó autonóm terület tájképei címet kapta és egy 1936-ban forgatott szovjet propaganda játékfilm a Boldogságkeresők képkockáin alapul. A film egy külföldről érkező zsidó család birobidzsáni letelepedéséről szól. A festmények üres és elvont tájképeket ábrázolnak, amelyeken ellenpontozásképpen a haza, a terület, és kozmopolitizmus feliratok jelennek meg.  

 

Birobidzsán térképei arany tintával készített papírképek sorozata. A képeken Birobidzsánt Oroszországon belül rajzolja meg, ráírva más Oroszországban élő kisebbségek (tovan, kumik, nogai) közmondásait a „hazáról” és „összetartozásról”, amelyeket Fiks jiddisre fordított.

 

Birobidzsán egyházmegye a Birobidzsánban épített keleti ortodox templomokról készített fényképsorozat.

 

A kiállítás Fiks gyűjteményéből származó Birobidzsán emléktárgyakat is tartalmaznak. Ezek között a Zsidó Autonóm Terület létrehozását ismertető történelmi könyvek, bélyegek, emlékérmek is megtalálhatók. A művész a projekt egyik alapötletét adó Boldogságkeresők c. filmet is bemutatja egy installáció keretében.

 

A tárlat megtekinthető: 2017.10.07. – 11. 02.

 

Részletek

Dátum:
2017-10-10
Időpont:
17:00 - 18:30

Helyszín

2B GALÉRIA
1092 Budapest, Ráday utca 47.
Budapest,
+ Google Térkép

nyomtat