Események betöltése

« All Events

  • Ez az event elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ – Sági György: Maschera ti saluto

2017-10-17 • 18:00 - 19:00

Ajánló – Maschera ti saluto!

 

Sági György Maschera ti saluto című könyvéből hallhatnak felolvasást Újlipótváros egyik újabb kulturális helyszínén, a Parksarokban (1137. Pozsonyi út 36.)

október 17-én 18.00 órai kezdettel.

Felolvas: Hegedűs D. Géza

 

Részvételi díj: 990 Ft, Mazsike kártyával 500 Ft.

Regisztráció: mazsike@gmail.com

 

Sági György könyve idén jelent meg a Scolar Kiadó gondozásában. Regényének hátterét és alaphangulatát a reneszánsz velencei környezet, valamint az ott élő nyüzsgő és izgalmas itáliai zsidóság adja. Témáját tekintve központi szerepet kap a szerelem, ugyanúgy, mint korábbi műveiben, többek között a Gilgulban, a Hajóval Hamburgba vagy a Vagy nem című művekben.

A művön keresztül hű korrajzot kaphatunk a 15-16. századi Velencéről ugyanúgy, mint az akkoriban összefonódott zsidóság és kereszténység életéről.  

 

“A velencei gettó főterén egy fiatalember lép be Salomone kicsi ajándékboltjába, s egy régi sakk-készletben elrejtve egy befejezetlen játszma héber nyelvű leírására lel. A partit a jelek szerint nem játszották végig.

  • Mit szólna hozzá, ha azt mondanám, hogy én ismerem ennek a játszmának a történetét? Hogy valamelyik üköm játszott vele?
  • Fiatalember, magának élénk a fantáziája. A zsidók akkortájt még nem nagyon sakkoztak… Akkoriban az még nem számított zsidó sportnak, mint manapság.
  • Nem is sporteseményként játszották.Életre-halálra szólt az a küzdelem. A tét Velence zsidósága volt.

 

Zsidók és keresztények egymásba fonódó élete, szerelmeik, tragédiáik elevenednek meg a lebilincselő mű lapjain. És persze fény derül a sakkjátszma végére is…”  – ajánló a könyv borítójáról

 

“A lagúnák között ősi hagyomány a vidámság. Az izgalom december végén lüktetővé válik, pulzál a levegő körülöttük, egészen a karnevál utolsó napjáig, húshagyókeddig. Ez persze keresztény ünnep, de ennek most semmi jelentősége. A karnevál szép. Valóban az, a zsidóknak is tetszik. Hiszen nem alkoholban fürdő, túlfűtött ereszd el a hajam események zajlanak a Campo del Ghetto téren, hanem megkomponált játék a javából. Azt játsszák el, hogy a maguk urai. Ezért köszönet Velence urainak. Ők adták nekik a játékot. A maszkot is, amelyben azt játszanak, akit akarnak.” – részlet a könyvből.

 

Felolvas Hegedűs D. Géza; a szerzővel Sólyom Gábor, a Mazsike elnökségi tagja beszélget, valamint Schőner Alfréd, rabbi és az ORZSE rektora.

Részletek

Dátum:
2017-10-17
Időpont:
18:00 - 19:00

Helyszín

Parksarok
1137 Budapest Pozsonyi út 36.
Budapest,
+ Google Térkép

nyomtat