Események betöltése

« All Events

A Mazsike a Könyvefesztiválon: Vándor Lajos kötetbemutató

április 26 • 15:00 - 17:00

„Egy költő élt itt közöttetek”

Vándor Lajos újra-felfedezése a Nemzetközi Könyvfesztiválon

 

Április 26-án, pénteken 15.00 órakor a Millenáris Osztovits Levente termében

A tragikus sorsú költő Vándor (dr. Walder) Lajos világába vezeti el az olvasókat Kern András Kossuth-díjas színművész. A korabeli zenei hangulatról Weszely Ernő harmonikaművész gondoskodik.

Az 1945-ben elhunyt költő összes verseinek második kiadása magyar, valamint magyar és angol kétnyelvű változatban jelenik meg a Nemzetközi Könyvfesztiválra.

A bemutatón Walder Ágnessel, a költő egyik lányával és  Dr. Michael Eskinnel, az Upper West Side Philosophers kiadójával Váradi Júlia beszélget.

A könyvet a Nemzetközi Könyvfesztivál idején a Vince Kiadó standján vásárolhatják meg. A későbbiekben, kedvezményes áron a Magyar Zsidó Kulturális Egyesületnél rendelhetők meg a kötetek.

A magyar nyelvű kiadás 2.500 Ft, a magyar-angol kétnyelvű változat 3.000 Ft. A MAZSIKE Kulturális kártyával rendelkezők 25%-os kedvezményt kapnak.

Vándor Lajosról írta Hegedűs Géza irodalomtörténész, hogy ő volt, aki „vidáman rettegett“. A Hegedüs Géza azt is irta róla hogy: “Vándor Lajos a két háború közti évek hazai életérzésének egyik lehitelesebb kifejezője volt,  egészen egyéni hangú művésze a szónak, aki nélkül nem teljes ama kornak irodalmi összképe.”

Az Irodalomtörténeti Lexikon csupán annyit ír róla, hogy Vándor (Walder) Lajos (1913-1945) költő volt, a fasizmus elhurcolta, és azóta nyoma veszett. Pedig nem is neki veszett nyoma, hanem izgalmas, egyéni hangú költészetének, amely egy történelmi másodpercben népszerű és nagyra értékelt volt a hazai pódiumokon.

Először a Rózsahegyi György „Névtelen jegyző“ című folyóiratában, majd annak megszűnése után a maga által alapított és két évig életben tartott Keresztmetszet című folyóiratban közölte verseit. Életében két soványka kötete jelent meg. Hegedűs Gézával együtt szabadult az ausztriai Gunskicheni-i koncentrációs táborból, de csak a Wels-i szükségkórházig jutott.

Részletek

Dátum:
április 26
Időpont:
15:00 - 17:00
Esemény kategória:

Részletek

Dátum:
április 26
Időpont:
15:00 - 17:00
Esemény kategória:

nyomtat