EMLÉKSÉTA A BUDAI VÁRBAN

Az „Ássuk ki! Civilek a Mátyás-kori Nagyzsinagóga feltárásáért„ csoport szeptember 3-án immár ötödik alkalommal rendezte meg a hagyományos sétát a zsinagóga elpusztításának 334. évfordulóján. Amint a sétát vezető Deák Gábor emlékeztetett rá, 1686-ban a Budát felszabadító zsoldos katonák felgyújtották az egykori zsinagógát, elpusztítva a benne menedéket kereső zsidó lakosságot. Minderről a csodával határos módon megmenekült Schulhof Izsák rabbi számolt be a „Budai krónikában”.

Az 1964-ben Zolnay László, Scheiber Sándor és Budai Aurél által feltárt, majd visszatemetett zsinagóga kiásását és
bemutatását évek óta szorgalmazza az „Ássuk ki!” csoport: a Glázer Jakab Emlékalapítvány, a Budai Polgárok Társasága, a Schulhof Alapítvány és a Magyar zsidó Kulturális Egyesület. Az emlékséta minden évben jó alkalom arra, hogy a résztvevők megismerjék a budai zsidóság fordulatos történetétét, megtekintsék a még látható emlékeket, de egyben megemlékezzenek az egykori zsidó mentő diplomatákról: Carl Lutzról és Angelo Rottáról, akik emléktáblái a Budai Várban láthatók.
A séta végén a résztvevők a Babits sétányon, az egykori zsinagóga helyét jelölő emléktáblánál megemlékeztek az
áldozatokról. Megnézhették a ma még eltemetett zsinagóga helyét.

Kirschner Péter, a MAZSIKE elnöke megemlékezésében jelezte, hogy hamarosan lehetőség lesz a romok újbóli megtekintésére is. Erre az alkalomra elkészült egy tájékoztató füzet a Mátyás-kori Nagyzsinagógáról. Ezt a füzetet az érdeklődők a MAZSIKE irodájában vagy az I. kerületi Önkormányzat Ügyfélszolgálati Irodájában kaphatják meg.

Az Ássuk ki! csoport célja az eltemetett zsinagóga ásatása, annak érdekében, hogy az egyedülálló emlék újból látható
és látogatható legyen.