Városfelfedező séták márciusban

NŐI SZEMMEL A ZSIDÓNEGYEDBEN

Időpontok: március 11. vasárnap , 11:00

Jegyár: 1500 Ft, Mazsike kártyával 500 Ft

Találkozási hely: a Klauzál téri piac bejárata előtt

Előzetes regisztráció: mazsikesetak@gmail.com

Budapest zsidó arcát női szempontból mutatjuk meg, a zsidó nők által használt tereket bejárva.  Hol helyezkedik el a zsidóságban a nő? Milyen feladatai, kötelességei, privilégiumai vannak? Milyen keretek mentén szabályozták életüket? Miben tér el a kóser háztartás egy tréflitől? Hogyan, hol és mit vásároltak az asszonyok? Hol tanulhattak a lányok? Mi történt ha árvaságra jutottak? Mivel foglalkozott a Pesti Izraelita Nőegylet? Hogyan öltözködtek? Mi is a helyzet a parókával? Ki mehet mikvébe és mikor?  Milyen változást jelent egy zsidó nő életében a házasságkötés, mi történik az esküvőn? Na és mi történik az esküvő után… Hogyan viszonyul a zsidóság a szexualitáshoz? A séta során szó esik általánosan a nők jogairól és kötelességeiről, az otthonteremtésről és a válás intézményéről. Sétánk során egy nő életútjának helyszíneit járjuk be.

A sétát Dohi Gabriella vezeti

 

1848 ÉS A DÁVID CSILLAG

Időpont: 2018. március 18. 11.00

Jegyár: 1500 Ft, Mazsike kártyával 500 Ft

Találkozási hely: Dohány utcai zsinagóga előtt

Előzetes regisztráció: mazsikesetak@gmail.com

Sétánk során az 1848-as forradalomra és annak zsidó vonatkozásaira fókuszálunk. Megtudhatjuk, hogy a zsidók miként vettek részt az 1848-as forradalomban. Szó lesz a zsidó honvédekről és tisztekről, valamint az önkéntes- és ápolói szerepvállalásukról is. Arról is hallhatunk, hogy milyen kapcsolatban áll a forradalom a zsidó emancipációval.

Kitérünk az akkori Kossuth-bankók készítőjének kilétére. Utunk során megtekintjük a forradalom utcai emlékeit. Sétánkat a Károlyi palotánál zárjuk.

Sétavezető: Deák Gábor

 

Csárdás, walcer, kabaré, avagy a monarchia végnapjai

Időpont: 2018. március 25. 14.00

Jegyár: 1500 Ft, Mazsike kártyával 500 Ft

Találkozási hely: Petőfi Irodalmi Múzeum előtt (1053, Károlyi utca 16.)

Előzetes regisztráció: mazsikesetak@gmail.com

Az első világháború közepén járta egy pesti mondás, miszerint a monarchia az ágyúk zajától és a Csárdáskirálynő vastapsától hangos. Dörögnek az ágyúk, összeomlik egy gigantikus birodalom, de a zsidó, német polgárság walcere versenyt harsog a vidékiesebb csárdással, no meg a kabaré kacagásával.

Mi volt az operett és a kabaré népszerűségének a titka? Kik voltak a legjelentősebb figurái? Hol mutatták be a legünnepeltebb operetteket s hol léptek fel a legbölcsebb humorú kabaré sztárok?

Bejárjuk a pesti belvárost, és az egykor volt színházak, lokálok nyomába eredve felfedezzük a monarchia végnapjainak különös történetét.

Sétavezető: Czékmány Anna, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa