MEGEMLÉKEZÉS ÁNGEL SANZ BRIZ TISZTELETÉRE – 2020.10.08

Spanyolország nagykövete Anunciada Fernández de Córdova és Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete nevében dr. Tóth József polgármester az Ángel Sanz Briz-nap alkalmából tisztelettel meghívja Önt a 2020. október 8-án (csütörtökön) 10 órakor, a Második Világháború idején spanyol védelem alatt álló ház homlokzatán elhelyezésre kerülő emléktábla avatóünnepségére.

Budapest XIII. Kerület, Pannónia u. 48. 

Tekintettel a járványhelyzetre, felhívjuk tisztelt vendégeink figyelmét a egészségügyi védelmi előírások fokozott betartására.

 

Ángel Sanz Briz a második világháború alatt – amikor Spanyolország hivatalosan semleges volt – ügyvivőként szolgált Budapesten. Amikor 1944-ben elkezdődtek a magyarországi deportálások, sok üldözött zsidó embernek spanyol útlevelet biztosított: kezdetben azoknak, akik azt állították, hogy szefárd származásúak, hamarosan viszont mindenkinek.

Több mint 5000 embert mentett meg, amiért megkapta a a Jad Vasem Intézet  Világ Igaza elismerést.

Sanz-Briz 1942-ben kapott ügyvivői beosztást a budapesti spanyol nagykövetségen. Magyarország ugyan a tengelyhatalmak közé tartozott, de – a nácik által megszállt Európa államaitól eltérően – ekkor még nem tett intézkedéseket a zsidók kiirtására. Diplomáciai munkája mindaddig nyugodtan zajlott, amíg 1944 tavaszán, Magyarország német megszállása után, meg nem kezdték a zsidók gettókba zárását, és Adolf Eichmann Budapestre nem érkezett, hogy a helyszínen felügyelje a mintegy 750 000 magyar zsidó deportálását.

A spanyol diplomata eleinte a Magyarországon élő spanyol származású szefárd zsidókat igyekezett megmenteni, de ahogy a borzalmak fokozódtak, a kör egyre bővült, végül több mint 5500 ember köszönhette neki az életét.

A nagykövetség pénzén épületeket bérelt részükre, melyek a spanyol külképviselet csatolt részeiként diplomáciai védettséget élveztek. A befogadott embereknek menlevelet, útlevelet és élelmiszert is szerzett, ami akkor rendkívüli feladat volt. A védett épületeket még a nyilasok is tiszteletben tartották.

A mentéshez saját vagyonát is felhasználta, amivel a náci helytartót vesztegette meg. Befolyását és kapcsolatait kihasználva sikerült több ezer zsidót biztonságba helyeznie.

Forrás: mazsihisz.hu