Közhasznúsági jelentés 2019

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Közhasznúsági jelentése

  1. ÉVI TEVÉKENYSÉGÜNK

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 1988-ban alakult a rendszerváltás első zsidó kulturális társadalmi szervezeteként, amely a kulturális hagyományok megőrzését, a zsidó örökség ápolását tűzte ki céljául, nem pedig vallási szervezetként definiálja magát. Feladatunknak érezzük, hogy programjainkkal hidat képezzünk a nem-zsidó és zsidó emberek között. Párbeszédet kívánunk folytatni a civil társadalom erősítése érdekében a társadalom minél szélesebb rétegeivel. A rendezvényeink és programjaink iránt érdeklődők egyre növekvő száma azt mutatja, hogy munkánkra szükség van, számítanak ránk.

Kiadjuk a Szombat folyóiratot évente 10 alkalommal

A Szombat munkatársainak kezdettől fogva céljuk, hogy a zsidók tájékozatlanságát és a zsidókkal kapcsolatos tájékozatlanságot eloszlassák. Nem csupán arra törekszenek, hogy a zsidó közösséget bemutassák, de arra is, hogy megmutassák, milyennek látszanak Magyarország és a nagyvilág egyes eseményei zsidó szemmel. Igyekszik a zsidóság minden irányzatát bemutatni a zsidó élet fő centrumaitól elszakadt magyarországi zsidó közösségnek, és nyitott a zsidóság valamennyi irányzata és a zsidóság iránt érdeklődő nem-zsidó közönség számára is. A Szombat folyóirat országosan elérhető: megvásárolható, megrendelhető, valamint előfizethető.

Beszámoló kiemelkedő programjainkról 2019-ben

Alapszabályunk rögzíti, hogy egyesületünk közhasznú tevékenységet folytat a magyar zsidó kultúra területén, és ezen túlmenően tevékenységünket a különböző népcsoportok, kisebbségek és felekezetek közötti párbeszédre is kibővítjük, hogy megismertessük és megismerjük egymás kultúráját. Az ilyen jellegű programokkal a Mazsike hidat kíván képezni a különböző érdeklődésű, kulturálisan nyitott emberek között.

Figyelembe véve az 1997. évi CLVI tv. 2. § (1) bek. a. pontját, a 4. § (1) bek. a. pontját, továbbá 26. § c/5. pontját, tevékenységünk kulturális célú, és a 26. § c/12. pontját, mert tevékenységünk az emberi és állampolgári jogok védelmének körébe tartozik, amelyek az 1997. évi CLVI tv. 2. § c. pontja alapján közhasznú tevékenységnek minősülnek. (részlet az Egyesület Alapszabályából; 2 §. 1.)

Egyesületünk gazdag és sokrétű programok egész sorát tudhatja maga mögött a 2016-os évben. Állandó, tematikus programjaink (könyvbemutatók, zenés-irodalmi, gasztronómiai estek, lapbemutatók, filmvetítések és színház- és kiállítás-látogatások) folytatódtak, kiemelkedő közülük a nagy sikerrel futó, Retikül kis színházi est c. programunk, mely az ismert – vagy kevésbé ismert, de figyelemre méltó – művekből készülő előadásokon egy-egy regény, novelláskötet rövidített változata hangzik el. Regények olvasva-eljátszva. Az esteken Takáts Andrea színésznő – aki az estek összeállítója is – magyar és külföldi írók regényeinek dramatizált változatát adja elő, élőzenei kísérettel. Az estek zenei kísérői olyan nagyszerű zenészek lesznek, mint Darvas Ferenc, Kardos Dániel, Vázsonyi János vagy Yengibarian David.

Továbbá minden alkalommal más, hangulatában a szöveg világához illő vetített álló- és mozgóképek kísérik az estet, vezetik a nézőt beljebb és mélyebbre a történetekben, melyeknek segítségével szinte egy „élő mozi” varázslatát is megteremtjük a közönség számára. Olyan különleges, összetett előadás jön így létre, amely stílusában egyedülálló és nem sorolható be az ismert műfaji határok közé. Rendhagyó estet ünnepeltünk amikor Radnóti emlékére egy irodalmi utazásnak adtunk estet, az esemény teltházas volt.

A sorozatot 2020-ban is folytatjuk.

Városnéző séták a zsidó örökség nyomában: ez a sorozatunk hosszú évek óta folyik nagyon nagy sikerrel (márciustól-novemberig havonta 3 vasárnap délutánonként) idegenvezető kalauzolásával felkutatjuk az egykori zsidónegyed, Belső-Erzsébetváros zsidó nevezetességeit, illetve olyan egyéb kerületeket járunk végig, ahol a zsidó múlt nyomai, épített örökségei fellelhető. Sétákat szerveztünk és folyamatosan szervezünk a Terézvárosba, Erzsébetvárosba, Józsefvárosba és az Újlipótvárosba, továbbá a „Híres zsidó síremlékek nyomában” a Kozma utcai; Új sétákat indítottunk a Városmajorban, megmutattuk a Mikvét. Idén új sétákat szerveztünk a Petőfi Irodalmi Múzeum bevonásával, továbbá elővettük Molnár Ferenc, Kertész Imre regényeit és helyszíneit. A női szemmel a zsidó negyedben c. nagysiker sétánkat idén májusig már 8 alkalommal teltházzal tartottuk.

Az idei díjátadó gálánkon a Budapesti Fesztivál Zenekar kamarazenekara tette ünnepélyessé a hanukai estet, ahol Schőner Alfréd, az ORZSE rektora, a Magyar Zsidó Kultúráért díjat megosztva kapta Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora és Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező. “Várhegyi György“ Magyar Zsidó Oktatásért díjat Gábor György filozófus, vallástörténész vehette át, a Magyar Zsidó Sportért díjat pedig Jusztin Ádámnak, a MACCABI VAC elnökének adtuk át. Mecénás díjunkat Schiller Péter vállalkozónak adományoztuk,különdíjat pedig az 1945 című film alkotóinak adunk át.

Kivételes eset volt, hogy  elnökségi tagunk Olti Ferenc munkáját balatonfüredi projektjéért „Közösségért-díjjal“ ismertük el.

Metró galéria néven több kiállítással álltunk elő.  A kiállításokat több ezer ember láthatta a metró szerelvényeken.

A Nyár végén, idén hatodik alkalommal vettünk részt az immár hagyományosnak tekinthető Pozsonyi Piknik elnevezésű programon, ahol könyvekkel, kiadványokkal és hajós kirándulással vettünk részt. Az eseményen több száz résztvevő vett részt és találkozott egyesületünk.

A sűrű szeptemberi programjaink egyike volt az évadnyitó fesztiválon immár hagyományosan
Óbudán a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum kertjében.

Az Európai Zsidó Kultúra Napja alkalmából az) Erzsébetváros Önkormányzatával közösen hagyományosan a Madách téren, a régi pesti zsidónegyed kapujában rendeztük meg programját, amely egybeesett a Zsidó Kulturális Fesztivál a Klezmerész Együttes szórakoztatta a nagyérdeműt, ízelítőt adva a világ zsidóságának sokszínű zenéjéből. Derzsi Katalin előadásában a szefárd zsidóság ismert dallamait hallottuk majd az  est sztárvendégei: Jávori Ferenc Fegya és Szakcsi Lakatos Béla.

2015-ben indult el Botlatókő elnevezésű projektünk. A Stolpersteine a német nyelvben botlatókövet jelent, de a kifejezés nem csupán a fizikai értelemben vett megbotlásra utal, hanem arra is, amikor elakadunk egy gondolatnál, és nem tudunk továbblépni. A projektet a Miniszterelnökség támogatta.

Ősszel 140 botlatókő került elhelyezésre Magyarországon országszerte.(Miskolc, Nyíregyháza; Budapest; Debrecen, Egervár) A decentrális emlékművet a holokauszt áldozatok emlékére készítette az azt megálmodó művész  mert a kövek megállítják és emlékezésre, elgondolkodásra késztetik a „beléjük botlókat

A másik nagy támogatott projekt, az  „ÜRES PADOK” program eredeti elképzelése még a Holokauszt Emlékév előkészítése során merült fel, a Holokauszt Emlékközpont és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közös javaslataként. A program meghirdetéséhez hazánk több, patinás, és humanista gondolkodásáról, nyitottságáról ismert középiskolája csatlakozott.

A programba bekapcsolódó diákok szakértők segítségével felkutatják azon egykori iskolatársak neveit, adatait, akiknek a kirekesztő törvények miatt el kellett hagyniuk megszokott iskolájukat, diáktársaikat, majd nyomuk veszett, és feltehetően a holokauszt áldoztaivá váltak. E diákok nevét az iskolák aulájában tábla fogja őrizni, örök emlékeztetőül az embertelenségre. A táblákat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói tervezik és készítik el. Kihelyezésükről az iskolák gondoskodnak. Az első tábla elhelyezésére 2016. szeptemberében került sor Kisvárdán.

Az Üres padok c. projektünket, a diákok által végzett kutatómunka keretében fény derül arra, hogy az iskola megszokott falai között olyanok is jártak, akiket származásuk miatt öltek meg, Így nem egy név- és arctalan tömegről van szó, hanem egyes emberekről, akiknek neve, arca, élettörténete, álmai, céljai voltak, a tanulók egy újszerű megvilágításban találkozhatnak nem csak a történelemmel, ezen belül is a 20. századi történelem egyik sötét korszakával, de a kritikus gondolkodást is megtanulhatják. Eddig összesen 8 iskolában sikerült megvalósítanunk a projektet.

A MAZSIKE Kulturális Kártyával továbbra is számos előnyhöz juttatjuk tagjainkat például  kulturális és gasztronómiai kedvezmény kapcsolódunk.

A tavalyi évben egyesületünk közel 120 élő programmal gazdagította a magyar-zsidó kulturális életet, amelyekre több mint 7000-10000 érdeklődő látogatott el. Honlapunk látogatottsága eléri a 60.000 főt, Facebook oldalunknak mintegy 4.700 látogatója van. Ez a munka büszkeség és felelősség forrása is egyszerre. A politikai, gazdasági változások közepette most még nagyobb szükség van egy sokszínű, befogadó, a magyar zsidó identitást megmutató és megtartani tudó kulturális szervezetre.

MÉRLEG, EREDMÉNY, KIMUTATÁS

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület mérleg főösszege – rendkívüli nehézségeink miatt -az előző évi 18.563..000 forintról 13.818.000 Ft-ra csökkent.

Tárgyi eszközt 2019-ben nem szereztünk be.

A tárgyi eszközeink év végi nettó állománya 2.093 ezer Ft,  értékcsökkenést 2019-ben sem számoltunk el.

A forrásoldalon – evvel párhuzamosan – a saját tőke állomány 15.703.000 forintról 7.450.000 forintra csökkent.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület eredménye  mínusz 8.253.000 forint lett, ezen belül az alaptevékenység 5.183.000 forint, a lapkiadói  tevékenység pedig 3.070.000 Ft veszteséggel zárt.

A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásaiból 99.735 forintot kaptunk, amelyet más adó befizetések teljesítésére fordítottunk.

Ezen összeg, teljes egészében a tárgyévi felajánlásoknak köszönhető.

A mérlegben szereplő támogatásokat az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Az Egyesület által 2019-ben elért bevételek és kapott támogatások

Szombat folyóirat

 

2019.01.31 OTP20 Szombat Alapítvány          600 000,00
2019.01.31 OTP20 NKA 449101/00422       3 000 000,00
2019.01.31 OTP22 NKA 449101/00422.2       2 400 000,00
2019.02.28 OTP23 Eur 5.240,00 Jewish Heritage       1 655 903,00
2019.02.28 OTP25 Mazsihisz támogatás       3 000 000,00
2019.04.30 OTP57 Mazsök elnöki keret          200 000,00
2019.06.30 OTP78 KKETTK Közhasznú Alapítvány            46 294,00
2019.12.31 OTP150 Eur 3.000 JHF Project          985 423,00
2019.12.31 OTP150 Eur 1.266 JHF Project          400 847,00
Kamatok                    5,00
Lapeladás       3 539 179,00
Egyéb       3 059 116,00
Szombat mindösszesen:     18.886.767,00   

 

Az Egyesület alaptevékenységének bevételei:

2019.01.31 OTP4 Molnár Péter             3 000,00
2019.02.28 OTP16 Mazsök P-067-II-2018          900 000,00
2019.02.28 OTP21 Molnár Péter             3 000,00
2019.02.28 OTP28 Porsche Hungária adománya          500 000,00
2019.03.31 OTP32 EMMI 45427       3 000 000,00
2019.03.31 OTP35 Eppel János          250 000,00
2019.03.31 OTP39 Dr. Várkonyi Sándor és Judit            10 000,00
2019.04.30 OTP58 Bőhm Zsuzsanna adomány            40 000,00
2019.05.31 OTP66 Aktion Sühnezeichen          614 133,00
2019.05.31 OTP69 Molnár Péter támogatás             3 000,00
2019.05.31 OTP72 Budapest VII. ker. Erzsébetváros          650 000,00
2019.05.31 OTP77 Mazsök M-031/2019       3 000 000,00
2019.06.30 OTP80 Mantel Balázs adomány            10 000,00
2019.06.30 OTP83 Molnár Péter támogatás             3 000,00
2019.06.30 OTP86 Mazsihisz támogatás          250 000,00
2019.07.31 OTP92 Molnár Péter             3 000,00
2019.07.31 OTP98 Bethlen Gábor Alapítvány       1 500 000,00
2019.08.31 OTP107 Aktion Sühnezeichen          358 940,00
2019.08.31 OTP108 Molnár Péter             3 000,00
2019.08.31 OTP111 Honvéd Kulturális Egyesület       1 500 000,00
2019.09.30 OTP120 Molnár Péter             3 000,00
2019.09.30 OTP121 Székesfehérvár MJV. Emlékjel            80 000,00
2019.10.31 OTP128 Magyar Vöröskereszt          100 000,00
2019.10.31 OTP128 Hungaro System’s          100 000,00
2019.10.31 OTP128 Hungaro System’s          200 000,00
2019.10.31 OTP130 Molnár Péter             3 000,00
2019.10.31 P-5036 Semes Pékség adománya            39 840,00
2019.10.31 OTP131 Mazsihisz támogatás          300 000,00
2019.10.31 OTP133 Szerencsejáték Service 1434/3/2019       3 000 000,00
2019.10.31 OTP134 Kádár György adomány            30 000,00
2019.10.31 OTP135 EMMI S80109—05021       1 500 000,00
2019.10.31 OTP135 Belváros-Lipótváros Önkormányzata          150 000,00
2019.11.30 OTP137 Widder Anna Dr. adománya            40 000,00
2019.11.30 OTP140 Molnár Péter támogatás             3 000,00
2019.11.30 OTP143 Hollós Sándor és neje          120 000,00
2019.11.30 OTP144 Krausz György adomány            42 000,00
2019.11.30 OTP145 Burg Judit adomány            20 000,00
2019.11.30 OTP146 Gellér Judit adomány          192 000,00
2019.11.30 OTP147 Gál Éva Judit adomány            70 000,00
2019.11.30 OTP148 Karakó Könyvkiadó Bt. adomány            84 000,00
2019.12.31 OTP162 ME-231 támogatás Miniszterelnökség       3 000 000,00
2019.12.31 OTP162 KKM-43893 támogatás       1 500 000,00
2019.12.31 OTP163 Magyar Labdarúgó Szövetség          100 000,00
2019.12.31 OTP165 Budapest Terézváros            50 000,00
2019.12.31 OTP186 Budapest Erzsébetváros       1 000 000,00
2019.12.31 OTP186 Budapest Józsefváros          400 000,00
2019.12.31 OTP167 Innovációs és Techn. Min. NFPF-1497       3 000 000,00
2019.12.31 P-5152 Név nélkül adakozó adománya             8 500,00
2019.10.01 V10 Szja 1%            99 735,00
Kamatok                    1,00
Kapott kötbérek            13.780,00
Tagdíjak          594 180,00
Közhasznú bevételek       1 956 239,00
Kirándulások   3 446 000,00
Egyesület mindösszesen:   33.846.368,00

A munkabérek, megbízási díjak bruttó összege 23.031.509 Forint, a közterhek, járulékok és egyéb személyi jellegű kiadások főösszege pedig 5.613.582 Forint volt. Ezen belül az Egyesület alaptevékenységében foglalkoztatottak bruttó munkabére 14.821.782 Forint, míg a Szombat folyóirat kiadásával kapcsolatos munkabérek bruttó összege 8.209.727 Forint volt.

A pályázati pénzekkel határidőre a kiírásnak megfelelően beszámoltunk, illetve pénzügyileg elszámoltunk.

MELLÉKLET LETÖLTÉSE ››