Közhasznúsági jelentés 2016

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Közhasznúsági jelentése

  1. ÉVI TEVÉKENYSÉGÜNK

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 1988-ban alakult a rendszerváltás első zsidó kulturális társadalmi szervezeteként, amely a kulturális hagyományok megőrzését, a zsidó örökség ápolását tűzte ki céljául, nem pedig vallási szervezetként definiálja magát. Feladatunknak érezzük, hogy programjainkkal hidat képezzünk a nem-zsidó és zsidó emberek között. Párbeszédet kívánunk folytatni a civil társadalom erősítése érdekében a társadalom minél szélesebb rétegeivel. A rendezvényeink és programjaink iránt érdeklődők egyre növekvő száma azt mutatja, hogy munkánkra szükség van, számítanak ránk.

Kiadjuk a Szombat folyóiratot évente 10 alkalommal

A Szombat munkatársainak kezdettől fogva céljuk, hogy a zsidók tájékozatlanságát és a zsidókkal kapcsolatos tájékozatlanságot eloszlassák. Nem csupán arra törekszenek, hogy a zsidó közösséget bemutassák, de arra is, hogy megmutassák, milyennek látszanak Magyarország és a nagyvilág egyes eseményei zsidó szemmel. Igyekszik a zsidóság minden irányzatát bemutatni a zsidó élet fő centrumaitól elszakadt magyarországi zsidó közösségnek, és nyitott a zsidóság valamennyi irányzata és a zsidóság iránt érdeklődő nem-zsidó közönség számára is. A Szombat folyóirat országosan elérhető: megvásárolható, megrendelhető, valamint előfizethető.

Beszámoló kiemelkedő programjainkról 2016-ben

Alapszabályunk rögzíti, hogy egyesületünk közhasznú tevékenységet folytat a magyar zsidó kultúra területén, és ezen túlmenően tevékenységünket a különböző népcsoportok, kisebbségek és felekezetek közötti párbeszédre is kibővítjük, hogy megismertessük és megismerjük egymás kultúráját. Az ilyen jellegű programokkal a Mazsike hidat kíván képezni a különböző érdeklődésű, kulturálisan nyitott emberek között.

Figyelembe véve az 1997. évi CLVI tv. 2. § (1) bek. a. pontját, a 4. § (1) bek. a. pontját, továbbá 26. § c/5. pontját, tevékenységünk kulturális célú, és a 26. § c/12. pontját, mert tevékenységünk az emberi és állampolgári jogok védelmének körébe tartozik, amelyek az 1997. évi CLVI tv. 2. § c. pontja alapján közhasznú tevékenységnek minősülnek. (részlet az Egyesület Alapszabályából; 2 §. 1.)

Egyesületünk gazdag és sokrétű programok egész sorát tudhatja maga mögött a 2016-os évben. Állandó, tematikus programjaink (könyvbemutatók, zenés-irodalmi, gasztronómiai estek, lapbemutatók, filmvetítések és színház- és kiállítás-látogatások) folytatódtak, kiemelkedő közülük a nagy sikerrel futó, a MAZSÖK támogatásával megvalósuló Retikül kis színházi est c. programunk. Ezeken ismert vagy kevésbé ismert, de figyelemre méltó irodalmi művekből készült előadásokon egy-egy regény, novelláskötet rövidített változata hangzik el. Az esteken Takáts Andrea színésznő adja elő e magyar és külföldi regények dramatizált változatát, élőzenei kísérettel. Az estek zenei kísérői olyan nagyszerű zenészek voltak, mint Kardos Dániel, Darvas Kristóf. Minden alkalommal más, hangulatában a szöveg világához illő, vetített álló- és mozgóképek kísérik az estet, vezetik a nézőt beljebb és mélyebbre a történetekben, melyeknek segítségével szinte egy „élő mozi” varázslatát is megteremtjük a közönség számára. Olyan különleges, összetett előadás jön így létre, amely stílusában egyedülálló és nem sorolható be az ismert műfaji határok közé. A sorozatot 2016-ban is folytattuk.

Városnéző séták a zsidó örökség nyomában: ez a sorozatunk hosszú évek óta folyik nagyon nagy sikerrel (márciustól-novemberig havonta egy vasárnap délutánonként) idegenvezető kalauzolásával felkutatjuk az egykori zsidónegyed, Belső-Erzsébetváros zsidó nevezetességeit, illetve olyan egyéb kerületeket járunk végig, ahol a zsidó múlt nyomai, épített örökségei fellelhető. Sétákat szerveztünk és folyamatosan szervezünk a Terézvárosba, Erzsébetvárosba, Józsefvárosba és az Újlipótvárosba, a Budai Várba, de sétát tettünk az embermentők munkásságának nyomában is. Kulturális szemszögből látogatjuk a zsidó temetőket is, a Kozma, a Salgótarjáni vagy a Csörsz utcai temetőt, ahol nem csak a temetkezési szokásokkal, de építészetileg jelentős síremlékekkel, és a temetőben végső nyughelyüket meglelt, jelentős személyiségekről is szó esik. Meglátogattuk a felújított Óbudai zsinagógát (Lajos utca), vendégeskedtünk a Teleki téri egykoron híres ortodox közösségnél, a Nagyfuvaros utcai zsinagógában, a nagy múltra tekintő Rabbiképző imaházában, a Dessewffy utcai ortodox imaházban és a Kazinczy utcai zsinagógában is. Új sétákat indítottunk a Városmajorban, megmutattuk a Mikvét. Havonta minimum 3 sétát tartunk.

Több éve sikerrel zajló kulturális utazásaink idén is folytatódtak. Meglátogattuk Bécs zsidó emlékeit, ellátogattunk Morvaországba, valamint jártunk lengyel Galíciában is, sok érdekes úticélt érintve.

A szabadtéri programok közül jelen voltunk a Judafest, a ZsiMü – Zsidó Művészeti Napok, a Bánki-tó fesztivál, valamint a Bálint Ház őszi évadnyitó rendezvényén, ahol általában immár hagyományosnak tekinthető sétáinkkal, kiadványainkkal, kulturális totóval és egyesületünket bemutató anyagokkal voltunk jelen. A ZsiFi Zsidó Filmfesztiválon szintén a témához kapcsolódó, “mozis” sétával, valamint a magyar filmekben bemutatptt zsidó sorsokat bemutató kötetünkkel voltunk jelen.  A nyár végén ismét jelen voltunk az immár hagyományosnak tekinthető Pozsonyi Piknik elnevezésű programon, ahol könyvekkel, kiadványokkal és hajós kirándulással szerepeltünk. Az eseményen több száz résztvevő vett részt és találkozott egyesületünk munkájával. Itt mutattuk be Burgenlandi zsidó emlékek nyomában két keréken című, kulturális útikönyvünket.

Metró galéria néven több kiállítást szerveztünk. Ilyen volt a Roma Holokausztról való megemlékezés, amely kiállítás azóta a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben is járt. Hiány című metró-galéria kiállításunk olyan, ismert és kevéssé ismert művészeket, írókat, költőket, nyomdászokít, sportolókat, orvosokat és egyéb, a magyar történelemben és kultúrában jelentős szerepet játszó, személyes sorsokat mutatott be, amelyeket a Holokauszt kettétört, vagy nem engedett kiteljesedni. A 2016-os év harmadik Metró-galériája pedig Bartók Bélát és munkásságát mutatta be. A kiállításokat több ezer ember láthatta a metró szerelvényeken.

Az Európai Zsidó Kultúra Napjára sétákkal készültünk, melyek keretében a séta útvonalán található botlatóköveket is megtisztítottuk, tekintettel arra, hogy az idei Európai Zsidó Kultúra Napjának témája a zsidó nyelvek voltak, a botlatókövek pedig az emlékezés sajátos nyelvén szólalnak mindenkihez, származástól, vallástól, anyanyelvtől, életkortól függetlenül.

Még tavaly, 2015-ben indult el Botlatókő elnevezésű projektünk. Ősszel 95 botlatókő került elhelyezésre Magyarországon országszerte.(Miskolc, Nyíregyháza; Budapest; Debrecen) A decentrális emlékművet a holokauszt áldozatainak emlékére készítette az azt megálmodó művész,  mert a kövek megállítják és emlékezésre, elgondolkodásra késztetik a „beléjük botlókat”.  2 év alatt közel 200 követ raktunk le.

A másik nagy támogatott projekt, az  „Üres padok” program eredeti elképzelése még a Holokauszt Emlékév előkészítése során merült fel, a Holokauszt Emlékközpont és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közös javaslataként. A program meghirdetéséhez hazánk több, patinás, és humanista gondolkodásáról, nyitottságáról ismert középiskolája csatlakozott.

A programba bekapcsolódó diákok szakértők segítségével felkutatják azon egykori iskolatársak neveit, adatait, akiknek a kirekesztő törvények miatt el kellett hagyniuk megszokott iskolájukat, diáktársaikat, majd nyomuk veszett, és feltehetően a holokauszt áldoztaivá váltak. E diákok nevét az iskolák aulájában tábla fogja őrizni, örök emlékeztetőül az embertelenségre. A táblákat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója, Zsiga Renáta tervezte. Kihelyezésükről az iskolák gondoskodnak. Az első tábla elhelyezésére 2016. szeptemberében került sor Kisvárdán.

Az Üres padok c. projektünket, a diákok által végzett kutatómunka keretében fény derül arra, hogy az iskola megszokott falai között olyanok is jártak, akiket származásuk miatt öltek meg, Így nem egy név- és arctalan tömegről van szó, hanem egyes emberekről, akiknek neve, arca, élettörténete, álmai, céljai voltak, a tanulók egy újszerű megvilágításban találkozhatnak nem csak a történelemmel, ezen belül is a 20. századi történelem egyik sötét korszakával, de a kritikus gondolkodást is megtanulhatják. Idén 6 iskolában sikerült megvalósítanunk a projektet.

Hanuka alkalmából jótékonysági estet és koncertet szerveztünk az Üres padok elnevezésű projektünk folytatásáért. Ugyanezen rendezvény keretében tartottuk hagyományosnak számító díjátadó ünnepségünket. A díjazottak: Komoróczy Géza, Saul fia alkotógárdája, Polgár Judit, Demján Sándor, Szunyogh Szabolcs, Kalmár Tibor. A díjátadót a Swing á la Django zenekar „Bachtól Djangóig” című, jótékonysági koncertje követte. A bevételt a Mazsike és a zenekar az „Üres padok” középiskolai projekt számára ajánlotta fel.

Könyvkiadási tevékenységünket 2016-ban is több, nívós kötet megjelenése fémjelzi. 2016-ban adtuk ki a 20. századi magyar kultúra egyik legkiemelkedőbb kulturális eredményének,  Bartók Béla Cantata Profana c. remekművének  faximile díszkötéses változatát. A Burgenlandi zsidó emlékek nyomában c. kötetünk Kropkó Péter, Király Júlia és Scherer Péter ajánlásával  szeptemberben jelent meg. A kötet négy, alapvetően Burgenlandban, részben Magyarországon és Szlovákiában haladó útvonalat ajánl, alapos útleírásokkal, hasznos gyakorlati tanácsokkal, térképekkel, és persze izgalmas kulturális és történelmi információkkal. Újra kiadásra került a nagysikerű Minarik, Sonnestein és a többiek – Zsidó sorsok magyar filmen c. könyv.

Idén is mindent megteszünk annak érdekében, hogy továbbra is színvonalas, értékekben és élményekben gazdag programokat szervezzünk.

A MAZSIKE Kulturális Kártyával továbbra is számos előnyhöz juttatjuk tagjainkat, például  kulturális és gasztronómiai kedvezmény kapcsolódunk.

2017-ben az állandó programok mellett egy balatonfüredi innovációs egyedi kiállítás szervezésébe kezdünk. A kerékpáros könyvünk bővül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye zsidó emlékeivel és kiadjuk A magyar zsidó örökség vidéken című, hiánypótló kötetet is.

Terveink között szerepel a közkedvelt sétáinkra való tekintettel olyan, a sétáinkat tartalmazó kiadványok összeállítása is, melyek feltüntetik a séták útvonalait, nevezetességeit, mindezt Budapest kerületeire bontva.

A 2016-os évben egyesületünk közel 120 élő programmal gazdagította a magyar-zsidó kulturális életet, amelyekre több mint 7000-10000 érdeklődő látogatott el. Honlapunk látogatottsága eléri a 60.000 főt, Facebook oldalunknak mintegy 4.500 látogatója van. Ez a munka büszkeség és felelősség forrása is egyszerre. A politikai, gazdasági változások közepette most még nagyobb szükség van egy sokszínű, befogadó, a magyar zsidó identitást megmutató és megtartani tudó kulturális szervezetre.

 

MÉRLEG, EREDMÉNY, KIMUTATÁS

 

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület mérleg főösszege az előző évi 21.022.000 forintról 24.219.000 Ft-ra nőtt.

 

Tárgyi eszköz beszerzésünkben egy HP gyártmányú laptop és egy asztali számítógép szerepel mindösszesen – 240.500  Ft értékben.

 

A tárgyi eszközeink év végi nettó állománya 1.942 ezer Ft,  az elszámolt értékcsökkenés összege 54 ezer Ft

 

 

A forrásoldalon – evvel párhuzamosan – a saját tőke állomány 21.022.000 forintról 22.291.000 forintra nőtt.

 

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület eredménye   1.268.000 forint lett, ezen belül az alaptevékenység 1.929.000 forint veszteséggel, a lapkiadói  tevékenység pedig 3.197.000 Ft eredménnyel zárt. A Szombat című folyóirat kiadásával kapcsolatos költségeket, az árbevételek megközelítően sem tudták fedezni, ám számos támogatást kapott az Egyesület a Szombat folyóirat részére, így összességében pozitív végeredmény született.

 

 

A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásaiból 168.136 forint folyt be számlánkra.

Ezen összeg, teljes egészében a tárgyévi felajánlásoknak köszönhető.

 

 

A mérlegben szereplő támogatásokat az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

 

Az Egyesület által 2016-ban kapott támogatások

 

0518 OTP78 Bethlen Gábor Alap 500 000,00
1103 P-2892 Gégény Noémi 10 000,00
1228 P-3050 Ádány Krisztina 3 000,00
0719 OTP115 Mád Község Önkormányzata 50 000,00
1024 OTP169 EMMI 34888-01 3 000 000,00
1231 V14 Még be nem érkezett támogatások 6 300 000,00
0921 OTP155 Mészáros Péter adomány 4 240,00
1129 OTP188 Erzsébetváros Önkormányzata 500 000,00
0310 OTP47 Molnár Péter 3 000,00
1110 OTP180 Molnár Péter 3 000,00
0510 OTP74 Molnár Péter 3 000,00
0201 OTP20 Miniszterelnökség GFJSZF 2196/10/15 2 500 000,00
0302 OTP41 Falusiné Füzes Irén 5 000,00
0111 OTP6 Molnár Péter 3 000,00
0524 OTP82 Bonyhád Város Önkormányzata 50 000,00
0915 P-2769 Adomány 6 000,00
0425 OTP66 Molnár Péter támogatás 3 000,00
0420 OTP64 Mazsök M-35/2015 3 000 000,00
0913 OTP149 Árvai Péter 20 000,00
0622 OTP97 Pannonhalma Város 40 000,00
0711 OTP109 Molnár Péter 3 000,00
1128 OTP187 Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány 55 000,00
0905 OTP145 NKA 449129/00158 2 000 000,00
1010 OTP162 Molnár Péter 3 000,00
0912 OTP148 Molnár Péter 3 000,00
0817 P-2709 Adomány Sütőipar 1 800 000,00
1019 OTP166 Mazsök M-36/2016 3 000 000,00
1229 OTP208 KKM 13080 990 000,00
0726 OTP119 Esztergom Város Önkormányzata 50 000,00
0906 P-2747 Halmosi Ágnes 3 000,00
1012 OTP164 Dr. Bíró Péter 20 000,00
0620 OTP95 Market Zrt. 400 000,00
1014 OTP165 Eur 2.000,00 gr. Batthyány Burgenland 583 377,00
1103 P-2905 Makabi Turista Kör 14 000,00
0809 OTP129 Budapest Erzsébetváros 790 000,00
0922 OTP156 Szja 1% 168 136,00
0810 OTP130 Kaposvár Város 50 000,00
0202 OTP21 Miniszterelnökség KTHÁT/573/7/2015 4 000 000,00
0727 OTP120 Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 50 000,00
0823 OTP139 Költségvetési el. Erzsébet tér 7. 80 000,00
0719 OTP115 Szeged M. J. Város 200 000,00
0803 OTP125 Keszthely Város 40 000,00
0609 OTP90 Cegléd Önkormányzat 250 000,00
0810 OTP130 Molnár Péter 3 000,00
0609 OTP90 MGYOSZ 2 000 000,00
0811 OTP131 Újfehértó Város 100 000,00
0901 P-2746 Hollósi Géza 6 000,00
0921 OTP155 Mazsihisz 222/2016 1 000 000,00
1007 OTP161 Debrecen MJV. 200 000,00
0628 OTP101 Lővei és Kadar 20 000,00
0627 OTP100 PM Önkormányzat 20 000,00
0610 OTP91 Molnár Péter 3 000,00
1222 OTP204 Tapolca Város 50 000,00
0728 OTP121 Jiskőrös Város Önkormányzata 50 000,00
0808 OTP128 Sopron Város 50 000,00
1118 OTP185 Magyar Rádió 700 000,00
0725 OTP11/8 Békés Megyei Önkormányzat 40 000,00
1213 P-2999 Kárpáti Judit 3 000,00
0630 OTP103 Csongrád M. Önkormányzat 100 000,00
0629 OTP102 KKM adomány visszafizetés -136 467,00
0824 OTP140 Békéscsaba Város 100 000,00
1212 OTP196 Molnár Péter 3 000,00
0531 OTP85 Kerékgyártó Imre 5 000,00
1212 OTP196 Lővei & Kádár 12 000,00
1222 OTP204 Budapest XIII. 300 000,00
1221 OTP203 Karcag Város 190 000,00
0729 OTP122 EMMI 10075-2 4 700 000,00
Kamatok                603,00
Kapott kötbérek
Tagdíjak 946 740,00
Közhasznú bevételek – programok, kirándulások 15 834 399,00
Egyesületi alaptevékenység összesen 56 856 028,00

 

 

 

A Szombat folyóirat kiadásához kapott támogatások:

 

0622 OTP97 Mazsihisz 2 000 000,00
1108 OTP152 Vajkó Csilla 1 000,00
1215 OTP178 GF952/9 Miniszterelnökség 2 500 000,00
0405 OTP54 NKA 216/2719 1 900 000,00
0229 OTP34 NKA 4901/00399 800 000,00
0603 OTP86 Mazsök P-34-II/2015 500 000,00
1207 OTP172 Eur 3.000,00 JHF Gravenhage 934 156,00
0331 OTP52 Mazsök VI/9. 100 000,00
0725 OTP111 NKA 449101/00402 3 600 000,00
0629 OTP99 Pincus Fund Usd 10.488,00 2 994 797,00
0202 OTP17 Miniszterelnökség KTHÁT/936/3/15 1 000 000,00
0201 OTP16 Miniszterelnökség GFJSZF 1344/10/15 3 000 000,00
0624 OTP96 Magyarországi Zsidó Szociális Alap 2 000 000,00
Kamatok             1 099,00
Lapeladás       4 709 811,00
Egyéb          100 000,00
Szombat összesen     26 140 863,00   

 

A munkabérek, megbízási díjak bruttó összege 30.021.687 Forint, a közterhek, járulékok és egyéb személyi jellegű kiadások főösszege pedig 9.509.964 Forint volt. Ezen belül az Egyesület alaptevékenységében foglalkoztatottak bruttó munkabére 17.929.520 Forint, míg a Szombat folyóirat kiadásával kapcsolatos munkabérek bruttó összege 12.092.167 Forint volt.

A pályázati pénzekkel határidőre a kiírásnak megfelelően beszámoltunk, illetve pénzügyileg elszámoltunk.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 2017. április 20-án megtartotta éves beszámoló és tisztújító közgyűlését.
A közgyűlés által megválasztott elnök: Kirschner Péter, elnökségi tagok: Bóka B. László, Deák Gábor, Flóri Anna, Olti Ferec, Róbert Péter, Sólyom Gábor, Szegő András és Szunyogh Szabolcs. Felügyelő bizottsági tagok: Bőhm Zsuzsanna, Falus Péter, Várkonyi Julianna. A közgyűlés Hoffman Iván korábbi alapító tagot, az elnökség tagját az Egyesület és a Szombat mecénását első tiszteletbeli tagjának választotta.