Közhasznúsági jelentés 2007

A MAGYAR ZSIDÓ KULTURÁLIS EGYESÜLET KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE

Elfogadva 2008. június 17-én az Egyesület Közgyűlésén (Budapest VI. ker., Révay u. 16.)

2007. ÉVI TEVÉKENYSÉGÜNK

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 1988-ban alakult a rendszerváltás első zsidó kulturális társadalmi szervezeteként, amely a kulturális hagyományok megőrzését, a zsidó örökség ápolását tűzte ki céljául, nem pedig vallási szervezetként definiálja magát.

Feladatunknak érezzük, hogy programjainkkal hidat képezzünk a nem-zsidó és zsidó emberek között. Párbeszédet kívánunk folytatni a civil társadalom erősítése érdekében a társadalom minél szélesebb rétegeivel. A rendezvényeink, és programjaink iránt érdeklődők egyre növekvő száma azt mutatja, hogy munkánkra szükség van, számítanak ránk.

Kiadjuk a Szombat folyóiratot évente 10 alkalommal.
A Szombat munkatársainak kezdettől fogva célja, hogy a zsidók tájékozatlanságát és a zsidókkal kapcsolatos tájékozatlanságot eloszlassa. Nem csupán arra törekszenek, hogy a zsidó közösséget bemutassák, de arra is, hogy megmutassák, hogy milyennek látszanak Magyarország és a nagyvilág egyes eseményei zsidó szemmel. Igyekszik a zsidóság minden irányzatát bemutatni a zsidó élet fő centrumaitól elszakadt magyarországi zsidó közösségnek, és nyitott a zsidóság valamennyi irányzata és a zsidóság iránt érdeklődő nem-zsidó közönség számára is.

A Szombat folyóirat országosan elérhető: megvásárolható, megrendelhető, valamint előfizethető.

Beszámoló kiemelkedő programjainkról 2007-ben

Összesítésünk alapján a 2007-es évben egyesületünk által szervezett, mintegy 110 élő rendezvényeken közel 3600 érdeklődő vett részt, a honlapunk látogatottsági adatait és a hírlevél példányszámát figyelembe véve a tavalyi évben közel 20-25000 érdeklődőhöz tudtunk eljutni programjainkkal, írásainkkal.

Állandó programjainkon (Festészetet Kedvelők Köre, Makabi kirándulások, Társasági Kör), a 2007-es évben több mint 1300 látogató vett részt. A Társasági Kör meghívottai között szerepeltek közéleti, politikai személyiségek, de szerveztünk filmvetítést is. Nagyon nagy siker volt a Dübörög a nemzeti rock, dokumentumfilm a magyarországi szélsőjobbról, amely után tartalmas beszélgetés következett Kriza Borival a film rendezője és Kovács András szociológus jelenlétében,

Honlapunknak a www.mazsike.hu oldalnak a 2007-es évben naponta átlag 200-250 látogatója volt, a XXI. század fejlődő kommunikációs lehetőségeit kihasználva megújult internetes oldalunkon folyamatosan tájékoztatjuk közönségünket, a zsidó kulturális élet mindennapjairól, aktuális rendezvényeinkről, közösségi eseményekről, közérdekű információkról, de egyben egy zsidó információs portálként is működik, többek között tartalmaz egy részletes magyar-zsidó adatbázist.

Az 5758-as zsidó újév alkalmából a Mazsök támogatásának köszönhetően megjelentettük művészi kivitelezésű fotókkal illusztrált falinaptárunkat. A 2008. december 31-ig dátumozott,„Budapesti zsinagógák” című naptár fotóit Schäffer László fotóművész készítette. A naptár magyar-angol nyelvű.

Kiemelkedően sikeres programunk volt a 2007 áprilisában megrendezett három napos, nemzetközi Kabbala Szeminárium. A meghívott előadó, a nemzetközi tekintélyű Warren Kenton előadására számos európai és tengeren túli országból is érkeztek résztvevők. A szeminárium folytatását idén is tervezzük, a három napos rendezvényen
160 látogató volt.

Művelődési Házak Éjszakája
– az Erzsébetvárosi civil szervezetekkel jó az együttműködésünk, integrálódtunk a kerület kulturális életébe: részt vettünk az Erzsébetvárosi civil napokon, az Erzsébetvárosi Közösségi Ház partnereként bemutatkoztunk a Művelődési Házak Éjszakája elnevezésű országos programsorozaton egy nagy sikerű Roma-zsidó esttel

Magyar Zsidó Kultúra Napja – 2007-ben kapcsolódtunk a Kodály emlékévhez. Hangversenyt szerveztünk a Rumbach utcai zsinagógában Perényi Miklós közreműködésével, és Kodály-emlékkonferenciát tartottunk, melynek vendége a művész özvegye, Péczeli Sarolta volt.

A Magyar Zsidó Kultúra Napján új vidéki helyszíneken is megjelentünk: Baja városa mellett idén Révkomáromban (Szlovákia), Pápán és Győrben is koncertekkel, előadásokkal, kóser étel-és italkóstolóval ünnepeltük a zsidó kultúra napját. Ebben az évben Az immár hagyományos, szeptember első vasárnapjára eső, Európai Zsidó Kultúra Napja programunkat is megrendezzük: Budapesten és több vidéki helyszínen (Makó, Baja, Révkomárom, Pápa (szeptember 7. vasárnap). Előadások, zenei események, gasztronómiai kirándulások kísérik a rendezvényt.
Elindítottuk a Szabad Zsidó Tanház programunkat, mely egy négyszemeszteres szabadegyetem. A szervező munkákban segítségünkre van Nagy Erzsébet.  A szakmai programot Schweitzer Gábor, Szántó T. Gábor és Vári György állították össze. A kéthetente szerdánként megrendezésre kerülő előadásoknak állandó jelleggel 50-60 fős közönsége van. Partnerünk a Bálint Ház adja a színvonalas program helyszínét. Felkért előadóink között olyan neves szakértők és tudósok szerepelnek, mint Heller Ágnes, Tatár György, Schweitzer József, Konrád Miklós, Schőner Alfréd. Konrád Mikós.

Városnézések zsidó szemmel (áprilistól-októberig havonta egy vasárnap délutánonként) idegenvezető kalauzolásával felkutatjuk az egykori zsidónegyed, Belső-Erzsébetváros zsidó nevezetességeit, illetve olyan egyéb kerületeket járunk végig, ahol a zsidó múlt nyomai, épített öröksége fellelhető. Sétákat tervezünk a VI. VII. kerületben és a XIII. kerület Újlipótvárosban.

Maratoni Klezmer Kocsma
– Állandó partnerünkkel, a Bálint Házzal együttműködésünk folyamatos: a nagy sikerre való tekintettel a 2006. novemberben első alkalommal tartott „Maratoni klezmer kocsma” elnevezésű rendezvényt, 2007. júniusban a Fonó Budai Zeneházban, 2007 novemberében pedig a Bálint Házban folytattuk. A rendezvényeken eddig fellépett több mint tizenöt zenekar, s körünkben köszönthettünk közel ötszáz nézőt. A Maratoni Klezmer Kocsma programunkat nemzetközivé kívánjuk szélesíteni, lehetőséget adva a határainkon túli klezmer együtteseknek a fellépésre.

Hanuka Bál és díjátadások – Idén a húszéves a Mazsike ünnepségsorozat záró programjaként szervezzük Hanuka-bálunkat, a mára jelentős zsidó közéleti eseménnyé nőtte ki magát. Ez a rendezvénnyel a zsidó és nem zsidó társadalom reprezentánsait kívánjuk elérni. A bál alkalmat ad arra, hogy átadjuk az Egyesüket által alapított két díjat, a Magyar Zsidó Kultúráért díjat és a Várhegyi György-díjat, 2007-évben Glatz Ferenc Akadémikus és Heller Ágnes filozófus és Gyárfás Katalin pedagógusok kapták

Művészetet Kedvelők Délutánja címmel új sorozatot indítunk a közeljövőben, amely sorozat lehetőséget ad havi egy alkalommal kiállításokon, filmvetítéseken, színházi programokon, koncerteken való közös részvételre. A rendezvény után alkalmat teremtünk a szerzőkkel, szakértőkkel való kötetlen beszélgetésekre. A kiállításokon művészettörténész segítségét biztosítjuk.

Rendezvényeinket igyekezzük minél sokszínűbbé alakítani, lehetőséget adva a tagságunknak és a programjaink iránt érdeklődőknek, hogy minél szélesebb kínálatból válasszanak, mindenki megtalálhassa a magának leginkább megfelelő programot. Közhasznú szervezetként kiemelt hangsúlyt fordítunk a tájékoztató jellegű rendezvényekre a politikai társadalmi, tudományos témákban, illetve a más civil szervezetekkel, közösségi házakkal, ifjúsági szervezetekkel való minél szorosabb együttműködésre.

Alapszabályunk rögzíti, hogy egyesületünk közhasznú tevékenységet folytat a magyar zsidó kultúra területén, és ezen túlmenően tevékenységünket a különböző népcsoportok, kisebbségek és felekezetek közötti párbeszédre is kibővítjük, hogy megismertessük és megismerjük egymás kultúráját. Az ilyen jellegű programokkal a Mazsike hidat kíván képezni a különböző érdeklődésű, kulturálisan nyitott emberek között.

Figyelembe véve az 1997. évi CLVI tv. 2. § (1) bek. a. pontját, a 4. § (1) bek. a. pontját, továbbá 26. § c/5. pontját, tevékenységünk kulturális célú, és a 26. § c/12. pontját, mert tevékenységünk az emberi és állampolgári jogok védelmének körébe tartozik, amelyek az 1997. évi CLVI tv. 2. § c. pontja alapján közhasznú tevékenységnek minősülnek. (részlet az Egyesület Alapszabályából; 2 §. 1.)

MÉRLEG, EREDMÉNY, KIMUTATÁS

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület mérleg főösszege az előző évi 23.878.000 forintról 17.288.000 forintra csökkent. A csökkenés 6.590.000 forint, amely sajnos  a pénzeszköz- és követelésállomány közel evvel azonos – 6.561.000 Forintos – csökkenésében is nyomon követhető. A tárgyi eszközök állománya szerény mértékben 2.786.000 forintról 2.107.000 forintra változott. Értékesítettük 750.000 Forinton nyilvántartott galyatetői ingatlanunkat és beszereztünk – egy hordozható számítógépet kivéve – több apróságot.

Irodai fotel: 9990 Ft.
Monitor AMW 17″ LCD: 33 167 Ft.
Multifax Brother MFC-7420: 75 588 Ft.
Malaga bőrfotel: 10 980 Ft.
Kávéfőző: 9 254 Ft.
Festmény: Ft.90 000
SC Esprimo V5505 laptop: 219 900  Ft.

A forrásoldalon evvel párhuzamosan a saját tőke állomány 23.583.000 forintról 16.751.000 forintra csökkent.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület adózás előtti eredménye az előző évi 4.602.000 forintról  – 6.832.000 veszteségre változott, ezen belül az alaptevékenység 6.487.000 forint eredménnyel zárt, míg a vállalkozói tevékenység 13.319.000 forint veszteséget okozott. A veszteség fő forrása a vállalkozói tevékenység körébe sorolt Szombat című folyóirat kiadása.

A Szombat a Nemzeti Kulturális Alaptól 1.400.000 forinttal részesült, melyet a Szombat folyóirat kiadására használtunk fel. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület a Nemzeti Civil Alaptól összesen 770.000 Forint juttatásban részesült.  Ebből 270.000 forint még a 2006-ös évi sikeres pályázat eredménye, de az átutalás a 2007-os évben érkezett, a 2007. évi pályázatban elnyert 500.000 Forintból pedig mind megérkezett  a tárgyévben.
A kapott összegeket az egyesület működésére használtuk fel. Az elnyert támogatásról időben, a vonatkozó jogszabályok betartásával, elszámoltunk, illetve el fogunk számolni

A rendelkezésre álló pénzügyi erőforrásait az egyesület az alábbiak szerint használta fel:
Dologi kiadásokra 23.418.000 forintot költött. Ebből 13.719.000 forintot a Szombat folyóirat kiadásával kapcsolatos költségek tették ki.

A munkabérek, megbízási díjak és közterheik, azaz a személyi jellegű ráfordítások összege 10.763.000 Forint volt. Ezen belül munkabérekre 3.009.000 Forintot, a megbízási díjakra  5.175.000 Forintot, a járulékok pedig 1.998.000 Forintot költöttünk. Felmerült továbbá 581.000 Forint személyi jellegű egyéb költség.

A Fővárosi Önkormányzattól idén nem kaptunk pályázati támogatást. Az egyéb pályázati pénzekkel határidőre a kiírásnak megfelelően beszámoltunk, illetve pénzügyileg elszámoltunk.
Az adózók 1%-os felajánlásának köszönhetően az APEH 1.042.000 forintot utalt át az egyesületnek.

Budapest, 2008. június 17.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 2008. június 17-én megtartott megismételt közgyűlésén elfogadta a 2007. évi tevékenységről készült közhasznúsági jelentést.

Kirschner Péter
Mazsike elnök

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Közhasznúsági jelentése excel fájlban