Ma van a Magyar Dráma Napja

A magyar dráma napja a magyarországi és határon kívüli magyar drámairodalom ünnepe.
1883. szeptember 21-én tartották Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatóját a Nemzeti Színházban Paulay Ede rendezésében. 1984-ben kezdeményezte a Magyar Írók Szövetsége, hogy ennek évfordulóján legyen a Magyar Dráma Napja.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület egy másik, különleges ősbemutatóról ad hírt ezen a napon. Az idei Spinoza Zsidó Fesztivál keretében, felolvasó színházi formában mutatták be Vándor (Walder) Lajos: Fagypont alatt című színművét. A darabot színpadra alkalmazta Radnóti Zsuzsa. Rendezte Máté Gábor.
A tragikusan fiatalon mártírhalált halt költő és drámaíró munkaszolgálatosként egy ausztriai lágerbe került. A tábor felszabadulása után egy nappal hunyt el a welsi hadikórházban. Életműve alig ismert. Műveiből néhány éve a MAZSIKE szervezésében rendeztünk irodalmi-költői esteket Kern András közreműködésével. Színpadi műveit azonban még soha nem mutatták be. A Fagypont alatt előadásról készült felvétel rövidesen látható lesz a Spinoza és a MAZSIKE honlapján. Vándor Lajos összes verseinek és színpadi műveinek gyűjteményes kiadása nemrégiben nemzetközi összefogással jelent meg. A köteteket a Magyar Zsidó Kulturális Egyesületnél vásárolhatják meg az érdeklődők. Bővebb információ: mazsike@gmail.com

 

A Spinoza Színház beszámolója a premierről:

“Bravúros volt a vasárnapi “Fagypont alatt” c. színmű ősbemutatója a Spinozában (írta: Vándor Lajos). Szombat este tudtuk meg, hogy a főszereplőnek, Kern Andrásnak azonnal karanténba kell vonulnia. Éjjeli hatalmas szervezés, a szerepek átcserélése, új szereplő beszervezése és lám: a premier nagy sikerrel vasárnap lement. Köszönet érte a színészeknek: Fellinger Domonkosnak, Lévay Viktóriának, Máté Gábornak, Oláh Bélának, Vecsei H. Miklósnak és a dramaturgnak, Radnóti Zsuzsának.”

Fotók: Spinoza Színház