Elhunyt Hernádi Miklós

1988-ban még kevesen voltak az úttörők, akik hittek a zsidóság jövőjében, a zsidó közösségek megújulásában. Közéjük tartozott Hernádi Miklós, aki társunk volt a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület megalakításában, az első évek küzdelmeiben és sikereiben. Halála fájdalmas veszteség számunkra. Legyen könnyű neki a föld.

A MAZSIKE Elnöksége

 

(Fotó: Tóth Csilla)

 

Életének 76. évében, súlyos betegségben elhunyt Hernádi Miklós, író, szociológus, műfordító, publicista, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület alapító tagja, a Szombat első főszerkesztője 1989-1992 között.

Hernádi Miklós dolgozott az Élet és Irodalom, a Valóság munkatársaként. 1980–1989 között a Gondolat Könyvkiadó társadalomtudományi szerkesztője, 1998–2001 között a Magyar Tudomány felelős szerkesztője volt.

Sokoldalú és nyugtalan alkotó egyéniség volt, újságcikk, esszé, regény, tanulmánykötet egyaránt kikerült keze alól. Egyesületeket, folyóiratokat alapított, konferenciákat szervezett, haláláig szenvedélyes érdeklődéssel kutatta az örök rejtélyt jelentő zsidóság történetét, szociológiáját.

Ő volt Randolph Braham: A magyar holokauszt c. könyvének egyik fordítója, de foglalkoztatta az elvált férfiak helyzete, a zsidó vicc és a magyar-zsidó együttélés problémája is.

Legismertebb könyve talán az 1976-ban megjelent, és a maga korában nagy visszhangot kiváltott, rendkívül eredeti közhelyszótár, amely későbbi korok történészei, társadalomtudósai számára is betekintést enged a kor nyelvi kultúrájába.

Emlékét megőrizzük.